in

Az Árpád Szálló

Az Árpád Szálló Szarvas városközpontjának meghatározó épülete, 1896-ban a millennium ünnepségeinek alkalmából építették Gábor József tervei alapján. Stílusa a jellegzetes századvégi szecesszió. Homlokzata erősen tagolt, a kiugró részeket boltíves ablakok tagolják. Mindkét ablaktípust szemöldökdíszekkel látták el. A manzárdtetőt világítóablakok bontják meg. Az épület sarkán emelkedő díszes tornyocska uralja a homlokzatot.
Díszterme tágas, erkélyes; gazdag stukkódíszei, velencei tükrei a város legszebb báltermévé teszik. A két világháború között az iparos és értelmiségi bálaknak adott helyet, jelenleg hangversenyek, műsoros rendezvények színhelye.

A Tessedik Sámuel Múzeumban őrzött szarvasi archív fotók digitalizált anyaga, Benke Róbert, Lakos Zoltán és Pálinkás László munkájával és a Tessedik Sámuel Múzeum engedélyével közzétéve.
A szöveg a Takács Miklós szerkesztésében 2003-ban megjelent Szarvas című könyv képaláírásaival egyezik meg, melyeket Dr. Kutas Ferenc írta, szerkesztette és válogatta.
Köszönet Klimaj Mihálynak az Árpád eredeti homlokzati tervéért, illetve Brlás Attilának a képeslapokért.

Ha valaki ki tudja egészíteni információkkal, képekkel anyagunkat, akkor kérjük, hogy tegye meg az admin@newjsag.hu címen.

Vélemény, hozzászólás?

Új autó a Polgárőrség szolgálatában

Helikopteres mentőbázis lesz Szentesen