in

Gárda-per Szarvason: eljárás megszüntetve

Dr. Kuliga Krisztina, a Szarvasi Bíróság bírája ma déli 12.00-kor ismertette a határozatot, mely szerint nem követett el szabálysértést az a kilenc személy, akik ellen rendzavarás miatt indult eljárás a Szarvasi Rendőrkapitányság feljelentése alapján. A bíróság tehát az eljárást megszüntette, a végzés a kihirdetés időpontjában jogerőre emelkedett, az ellen fellebbezésnek nincs helye.

A több órán át tartó bírósági tárgyaláson egy szarvasi, tavaly december 15-i hangos összeszólalkozás körülményeit vizsgálták. A tárgyaláson kilenc vádlottat és két tanút hallgattak meg, a harmadik tanú nem jelent meg. Az elmondottak alapján a következő történet rajzolódott ki: az összetűzés egy cigány család és a Magyar Gárda néhány tagja, valamint a velük szimpatizáló személyek között alakult ki.

A gárdisták a Vajda Péter utcába indultak, ahol Bajcsy-Zsilinszky Endre szülőházánál akartak egy kisebb megemlékezést tartani. Útközben a Klucsjár utcában megálltak egy cigány család házánál, ahol tudomásuk szerint igen rossz körülmények között tartanak egy gyámság alá helyezett férfit. Az ő állapotáról érdeklődtek, de a cigányok azt mondták, nem tartózkodik otthon.

Ezután hangos szóváltás alakult ki, melynek eredményeként a cigány család egyik tagja, B. M. bejelentést tett a rendőrségen, sérelmezve, hogy miért kérik számon rajtuk a „feketeruhás” emberek az általuk gondozott férfi körülményeit.

Mire a Szarvasi Rendőrkapitányság két rendőre a helyszínre érkezett, a „feketeruhások”, (akik közül a bíróságon többen kijelentették, hogy nem tagjai a Magyar Gárdának) már nem tartózkodtak a romák Klucsjár utcai háza előtt, s időközben a Vajda Péter utcán tartott megemlékezésük is végetért.

Néhányan közülük a Klucsjár utca irányába indultak (arra vezetett az útjuk vissza a Magyar Gárda Békés megyei irodájába), s újabb hangos szóváltás alakult ki. A két rendőr egyike a megemlékezőket igazoltatta, a másik a cigányok indulatait próbálta fékezni.

A rendőrség jelentéséből kiderült, s a két rendőr mai bírósági tanúvallomásában is szó esett arról, hogy a veszekedésben a következő kijelentések is elhangzottak (szó szerinti idézet a rendőrségi
jelentésből): “K**** anyád! B*** cigány! Levágom a fejeteket karddal, ha nem mentek el a házam elől! Szólunk a csabai romáknak és ők majd elintéznek titeket! Mostantól ti lesztek a kisebbség!”

A rendzavarással vádolt személyek közül többen feltették a kérdést: a kiérkező rendőrök miért csak a gárdistákat és szimpatizánsaikat igazoltatták, a cigányokat pedig nem? A kérdést a bírónő is feltette a tanuként beidézett kér rendőrnek. Válaszként az hangzott el: szerették volna a romák adatait is felírni, de azok elszaladtak az igazoltatás elől.
Egyedül a rendőrségen bejelentést tevő cigányasszony adatait sikerült felírniuk, akit tanúként idéztek meg a mai bírósági tárgyalásra. A gárdisták közül többen sérelmezték az eljárás egyoldalúságát.

Dr. Kuliga Krisztina ítélethirdetésében kifejtette: nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy ki mit mondott, de a rendőrségi jelentésben szereplő, idézett mondatok többsége valószínűleg a cigányok részéről hangzott el. Az eljárás alá vont személyek nem valósították meg a rendzavarás szabálysértését, ezért ellenük az eljárást megszüntették. A bírósági végzés a kihirdetés után jogerőre emlekedett.

 

barikád.hu kommentár: Egy lényeges dolog azonban kimaradt: P. György r. főhadnagy, alosztályvezető a tárgyaláson elmondta:

Tavaly nyár óta különleges figyelmet kell fordítani a Gárdával kapcsolatos eseményekre, és mivel a gárdisták cigányokkal szólalkoztak össze, felsőbb utasításra a jelentést *azonnal* el kellett küldeni a megyei kapitányságra faxon. A feljelentést is a rendőrség felsőbb vezetésének parancsára tették, hiszen az ügy önmagában nem valósított meg bűncselekményt.
 

{denvideo video11795618691.flv 320 240}

(forrás: www.beol.hu )

Vélemény, hozzászólás?

Öregdiákok

Tevékeny Városszépítők