in

Két keréken az Őrség felé

Barangolás Magyarországon

Aki igazán meg akarja ismerni a zalai tájakat, jól teszi, ha kerékpárral indul útnak. Így halad is, nézelődhet is, és ha időzni akar valahol, csak leszáll a bringáról.
 

Indulás
 

Zalaegerszegről indulva először kis falvakon haladunk át, amíg Bagodnál elérjük a kerékpárutat. Ezek a falvak már egyáltalán nem hasonlítanak a régi, „földbe süppedt” zalai falvakra. A főút menti utcákat modern, olykor hivalkodó házak szegélyezik. Lakóinak jó része „idegen”. Divat lett a zalai táj. Nemcsak a Zalaegerszeggel már egybe épült Andráshida házai ilyenek.
 

Andráshida

A Zala völgye kerékpárút a Zalaegerszeg-közeli Bagod községből indul, nyílegyenesen fut 10 km-en át Zalalövő felé, de előtte röviddel beletorkollik a vele párhuzamosan futó országútba.
 

 

Zalában sem jobbak az emberek, mint másutt. Az eredeti szélességkorlátozó vasoszlopokat többnyire kivágták, kitörték a „vasgyűjtők”. Az útfenntartók költségesebb, de biztonságosabb megoldással pótolták.

Nagy ötlet volt attól, aki megálmodta a Zala völgye kerékpárutat. Az egykori Zalaegerszeg–Zalalövő közti vasúti pálya megszüntetésekor a vasúti töltésre építették, így megtakarították az alapozást. A vasútvonalat – a szokástól eltérően – nem megszüntették, hanem – az eredeti nyomvonallal párhuzamosan – újjáépítették. Most itt futnak a Szlovéniába irányuló, hosszú teherszerelvények, de itt futnak a régi „vicinálisok” is.

A sokszor elmarasztalt vasút itt mintaszerűen épült (2000-ben adták át) és működik. A vonal fontosabb állomásai egységes képet mutatnak, fehér téglából épültek, piros a tetejük; a megállókban viszont már nincs épület, csak egy fehér téglafal, féltetővel fedve. Bagodnak egykor állomása volt, épülete üresen tátong és romlik, előtte 10 méterrel az új megálló fogadja az utasokat. Zalalövő és Őriszentpéter azonban korszerű, mégis barátságos állomást kapott.
 

Zalalövő

 

Őriszentpéter
 

Zalapatakaljánál véget ér a kerékpárút, és belefut a közeli Zalalővő felé futó országútba. A kisváros ezzel a látvánnyal fogadja a túrázókat.
 

A központban lévő vendéglő jóízű, bőséges; hagyományos és tájjellegű ételekkel várja vendégeket (pl. Zala-tál). Az Őriszentpéter felé vezető út mellett már megcsapja a túrázókat az Őrség szele: egy bűbájos tájház mellett haladunk el. Amikor leállunk fényképezni, a szemközti házból kiperdül egy, a házhoz illő hölgy, a gondnok, és kedvesen invitál: nézzük meg belül is, éppen tegnap meszelték ki.
 

Utunkon megfigyelhettük a korok találkozását is. A templom főhajója Árpád-kori, a tornya a 17. században épült, az előtte lévő emlékmű az I. világháború áldozatait gyászolja.
 

A zalaiak kedvelik és várják a vendégeket – többek közt ilyen aranyos buszmegállókkal is.
 

Zalalövő után átlépjük a megyehatárt: tábla jelzi, hogy már Vas megyében járunk Felsőjánosfa határában pedig azt is megtudhatjuk, hogy az Őrség kapujához értünk.
 


 

Írta, szerkesztette és a felvételeket készítette: Kutas Ferenc

 

Vélemény, hozzászólás?

Életről, halálról, nőkről

Páratlan zoknicsere