in

Matekos mese

zrinyi09

zrinyi09A Zrínyi Matematika Verseny eredményhirdetését tartották szerdán Sarkadon. Jellemzően olyanok jutnak el ide, akiknek az esti mese kisgyerek-koruk óta valahogy így kezdődik, hogy négyzetgyök alatt, zárójelben 4x… Az előzményről annyit kell tudni, hogy országszerte februárban, egy időpontban rendezték meg a megyei versenyeket. A szarvasi és a környékbeki diákok részére a Fő téri Általános Iskola adott otthont a megmérettetésnek. Az eredmények értékelése két napig tartott, az eredményhirdetésnek meg most jött el az ideje. Az nem derült ki, hogy ezt miért az Isten háta mögött tartják.

A verseny értékelése egyedi módon történik, a jó megoldások pontot, a rosszak pontlevonást érnek, tehát nem éri meg vaktában tippelni. Szarvasról nyolc diákot hívtak be, azaz ők jutottak be évfolyamuk első 15 helyezettje közé, mindannyian a Benka Evangélikus Általános Iskola tanulói. A nyolc diákból hat az első háromba is bejutott. Abszolút kategóriagyőztesek lettek a Tóth Ferencné által felkészített negyedikesek, ahol harmadik lett Fabó Norbert, és megosztott első helyet ért el Velky Anna és Jakab Máté, így külön második helyet nem hirdettek. Juhászné Kurucz Edit két nyolcadikosa, Juhász Balázs második, és Benedeczky Éva harmadik lett. Ötödikesek közül Babák Botond harmadik helyet ért el, Révész Éva felkészítésével. Értékeltek lettek még Ipsits Bence (12. hely, Juhászné Kurucz Edit) és Pálfi Gellért (10. hely, Gáspár Ildikó). Az első és a második helyezettek fogják városunkat képviselni a közeljövőben megrendezére kerülő országos versenyen.
Ha a matematikai tehetség genetikai alapon öröklődik, akkor elkeserítő hírem van a jó matekosoknak: ne számítsanak arra, hogy tehetségükből meg fognak gazdagodni. Végignézve a Zrínyi matekverseny eredményhirdetésére behívott értékelteken, nyoma sem volt a kirívó jómódnak. Egyikükön sem. Ezzel szemben volt olyan második helyezett, aki ünneplő ruhaként legjobb melegítőalsóját tudta felvenni, nyilvánvalóan nem különcségének köszönhetően. Kívánom mindannyiuknak, neki különösen, hogy találják meg számításukat, és jól meg tudjanak majd élni tehetségükből.

 

Vélemény, hozzászólás?

rajzrendorseg

„Közlekedésbiztonság gyermekszemmel”

Kék hírek – 2009. március 13.