in

Verseny interneten, angolul

Szarvas Város Közoktatási és Közgyűjteményi Intézménye Városi Könyvtára alapítványa, a Szarvasi Bibliothéka Alapítvány csapataként, mint civil szervezet vettünk részt a Global Teenager Project elnevezésű programban – rövid nevén GTP-ben. A GTP egy izgalmas internetes diákprogram, mely kiváló lehetőségeket nyújt az idegen nyelvek gyakorlására, az iskolában nem tanult új ismeretek megszerzésére, s nem utolsó sorban a kapcsolatteremtésre.

 

Sonkolyné Szekerczés Margit, a ClubNetCet Internetes Ismeretterjesztő Egyesület szarvasi tagja, a LEADER Program vezetőségi tagja kért fel ebben az izgalmas versenyben való részvételre, mint az alapítvány ügyvivőjét. Kellett hozzá egy lelkes, angolul jól tudó, új, a tananyagon kívüli ismeretek szerzésére vágyó csapatot találnom, akikre a Vajda Péter Gimnázium 9. B osztályának 15 fős angolt tanuló csoportjában leltem rá, Borbélyné Janurik Viktória vezetésével.

 

A ClubNetCet Internetes Ismeretterjesztő Egyesület koordinációjával kapcsolódhattunk be a levelezős versenybe, mely 10 héten át tartott, a világ fejlődő és fejlett országok 9-18 éves fiataljainak közös tanulásával. A mi levelezőtársaink: Bangladesh, Ghana, Lettország, Macedónia, Románia, Ukrajna, Zambia csapatai voltak. 13 induló csapatból 8-an maradtunk versenyben, a magyarországi csapatok közül a 4. helyen végeztünk (9-ből).

 

A kiválasztott nemzetközi tanulókörök egymással angol, francia és spanyol nyelven kommunikálhattak egy-egy témakörben. A feladatmegoldások során kialakuló “tanulmányi verseny” angolul, interneten keresztül zajlott le. A csoportok kérdéseket tettek fel egymásnak, s válaszoltak azokra a választott témakörben. Mi a tanulásról, iskoláról, a diákok kedvenc szabadidős tevékenységéről leveleztünk egymással.

Kicsit több időt is fordíthattunk volna rá, de a gyerekek a Városi Könyvtár számítógépei előtt töltött heti egy órán túl otthonról is figyelemmel kísérték interneten az eseményeket.

 

Csapatunk dícséretet, minden versenyzőnk kis ajándékot kapott, s felhívást az újabb, őszi fordulóra, melyre mások is jelentkezhetnek a ClubNetCet Internetes Ismeretterjesztő Egyesületnél a gtp@clubnetcet.hu e-mail címen, telefonon az egyesület elnökénél, Mozga Mártánál, a  20 215 8620  számon, ill. olvasson rólunk a www.clubnetcet.hu weboldalon.

 

Tusjak Lászlóné, az Alapítvány ügyvivője, a csoport vezetője

 

Vélemény, hozzászólás?

chovan090610

Évzáró a Művészeti Alapiskolában

Új gyermekkönyvek a Városi Könyvtárban