in

Bronzérem és helyezések a karate vb-ről

X. Shotokan Karate Világbajnokság, Athén

A görög főváros adott otthont az SKIF (Nemzetközi Shotokan Karate Szervezet) legnagyobb eseményének, a kétévente megrendezésre kerülő világbajnokságra, melyre 65 országból érkeztek a nevezések. A magyar szövetség negyven fővel érkezett, hogy összemérje tudását a világ távoli országaiból érkező karatésaival. A hír szarvasi vonatkozás kettős, hiszen mint már korábban olvashatták a szövetség elnöke és a delegáció vezetője Lovász György 5. danos mester volt, mellette pedig egy hat fős szarvasi csapat erősítette hazánk válogatottját.
Ez volt az eddig legnagyobb létszámú csapat, amely országunkat képviselte az SKIF Világbajnokságokon.

 

A verseny a „MASTER” kategória versenyszámaival indult, ahol nem is váratott magára soká az első magyar siker. Az ötven év felettiek formagyakorlat versenyszámában Fridrich György, a vecsési klub vezetője megszerezte a szövetség első VB aranyát. A Lovász György, Tímár Attila páros versenyszámában a hatodik helyet szerezte meg. A nap végére maradt a csapatok küzdelme, ahol nagyon szoros küzdelem alakul ki, hiszen Szakács József az első mérkőzésen vereséget szenvedett, majd Sipos Csaba döntetlent ért el végül Lovász György megnyerte mérkőzését, így összességében egyenlően alakult a pontok szám, a ráadás küzdelemben sajnos egy fél ponttal alul maradt a magyar csapat és kiesett.

 

A következő versenynapon a 19 év alatti korosztályok versenye következett, ahol bővel volt kiért izgulni, hiszen itt indult a legtöbb magyar sportoló. Rövidesen meg is született az első magyar érem a legkisebbek formagyakorlat versenyszámában, ahol az érdi Bagdi Ákos ezüstéremmel fejezte be a versenyt, majd Lovász Gergely két fordulót teljesítve a legjobb 16-ig jutott. Az ünnepélyes megnyitó után következtetek a küzdelem versenyszámok, ahol a 12 magyar versenyző között öt szarvasiért is izgulhattunk. Elsőként Borzi Balázs és Melis Erik kezdte meg a harcot. Mindketten hozták formájukat és fegyelmezetten versenyeztek. Balázs sajnos egy fél ponttal alulmaradt ellenfelével szemben és így nem folytathatta a versenyt, Erik azonban sikeresen vette az akadály, majd a második fordulón is tiszta pontokat szerezve jutott túl. Ezt követően egy szoros mérkőzésen dél-afrikai ellenfelét verte 2:0 arányban, ám az indulók nagy száma miatt ez még mindig csak a legjobb nyolc közé jutást jelentette. Következő ellenfele egy venezuelai fiú volt, aki már komoly próbatétel volt, de ezt az akadályt is sikeresen vette és így a döntőbe jutásért mérkőzhetett japán ellenfelével. Szoros mérkőzést követően hazánk fia a vigaszágra kényszerült, amit simán nyerni tudott. Ezzel a győzelemmel Melis Erik megszerezte a szarvasiak legjobb eredményének számító bronzérmet.

 

Közben egy másik küzdőtéren Brachna Bence és Lovász Gergely is megkezdte a küzdelmeket. Az események hasonlóan alakultak az első fordulóban, mint a fiatalabbaknál. Brachna szoros mérkőzésen, kitűnő technikákat felvonultatva végül 2:1 arányú vereséget szenvedett görög ellenfelétől. Lovász Gergely is görög ellenfelet kapott az első fordulóban és két szépen végrehajtott ütéssel meg is nyerte mérkőzését. Ezután egy orosz karatéka ellen küzdött, ahol ismét egy pontos ütése jelentette a továbbjutást. A következő forduló nagyon nehéznek ígérkezett, hiszen egy azerbajdzsáni ellenfél várt rá, akik híresen jó küzdőknek számítanak. Ezt mutatta a mérkőzés menete is, 1:1 döntetlen állás után a hosszabbítás következett, ahol viszont Gergely egy ippon értékű fejre irányzott rúgással nyerte meg a mérkőzést. Az újabb fordulóban egy dél-afrikai versenyző várt rá, akit 2:0 arányban legyőzött, és így a legjobb 8 közé jutott, ahonnan sajnos már nem tudott továbblépni dán ellenfelével szemben.

 

Egy kategóriával lejjebb Laurinecz Zsolt és Voda Zoltán (Százhalombatta) képviselte a magyar színeket. Zsolt még újoncnak számított a csapatban de nyugodt stílusban nyerte első mérkőzését görög ellenfelével szemben, ezután egy azerivel került össze, ahol szoros mérkőzésen ugyan de vereséget szenvedett. Voda Zoli viszont egymás után győzte le ellenfeleit és egészen a dőntőig verekedte magát és végül egy ezüstéremmel fejezte be a versenyt.

 

A fenti eredményekkel Magyarország az éremtábla 14 helyét foglalta el. A válogatott felkészítését Vincze Virgil, Lovász György és Fekete Kertész Zoltán irányította az elmúlt év szeptemberétől.

 

A Szarvasi Harcművész és Küzdősport Egyesület válogatott versenyzőinek felkészítésében meghatározó szerepe volt Ruzsinszki Györgynek, aki többéves versenyzői tapasztalatát felhasználva kitűnően időzítette a szarvasi karatékák formáját a versenyre, a sikerekhez nagyban hozzájárult Lipták Tibor edzői munkája is.

 

Az egyesület megköszöni támogatói segítségét, amely lehetővé tette a versenyzők felkészülését és kiutazását: az Aranyszarvas Apartmanház, a Lau-Federn Kft, A Worktrans Kft, a Szarvasi Mozzarella Kft. a Szarvas és Vidéke Takarékszövetkezet és Szarvas Város Önkormányzata.

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan az szarvasi karatésok ebben az évben is várják a harcművészetek iránt érdeklődők jelentkezését.

 

Jelentkezés 2009. szeptemberétől edzésidőpontokban (hétfőn 18 órától) a Vajda Péter Művelődési Központban.

Vélemény, hozzászólás?

nyulzug090812

Áldatlan állapotok a Nyúlzugban

Csínom Palkó – fehérben