in

Csicskatartás Békésben: volt, akit nyakánál láncoltak le tartói

A helyi önkormányzat segítségével menekítettek ki egy csicskát Újkígyóson. A férfi azóta olyan helyen tartózkodik, hogy korábbi tartói ne találják meg. Egy gyulai férfit Szarvason a nyakánál fogva láncoltak ki.
Istálló volt a lakhelye

Azóta is bujkál egykori, újkígyósi tartói elől az a 68 éves, eredetileg szentesi születésű férfi, akit a helyi önkormányzat munkatársai menekítettek ki a lakhelyéül szolgáló istállóból. A férfi saját elmondása szerint három éven át lakott a lovak között, miután egyik lánya lényegében eladta őt egy roma családnak.

— Trágyáztam a lovak alól, kaszáltam nekik a zöldet, abrakoltattam. Ha nem voltam elég gyors, gyakran megütöttek. A pénzemet kihordta a postás, de nagy részét rögtön el is vették. Étel hol volt, hol nem volt — emlékezett vissza immár biztonságos helyen az újkígyósi évekre Ferenc.

— Az említett idős emberre több szabálysértést is rátoltak tartóik. A rendőrség a gyulai gyámhatósághoz, ők pedig hozzánk fordultak. Amikor munkatársaink kimentek elkészíteni a környezettanulmányt, a férfi azt kérte, vigyük el onnan — mondta Szebellédi Zoltán polgármester.

Miután Ferenc kórházba került, bebizonyosodott, hogy gyakran megverték. A tüdőszűrőn kiderült, több bordája eltört. Az iratai nem voltak nála, mosdani hosszú időn át csak lavórban tudott. Miután kiszabadult, megállapították, hogy rühes.

Elkopott a bőre a lánctól

Nem járt jobban nála az ötvenes éveiben járó gyulai férfi sem, aki egy lakodalom zűrzavarát használta fel arra, hogy megszökjön szarvasi tartóitól. Őt először a kezénél, majd miután szinte elkopott a bőre, a nyakánál láncolták le.

{xtypo_quote_right}
A mentésben segédkező dolgozók burkolt fenyegetést kaptak
— Korábban is többször tapasztaltuk a csicskáztatást három-négy helyi cigány családnál. Az ellen semmi kifogásom, ha rendesen bánnak egy öregemberrel, és ellátást biztosítanak számára. A jószándékú gondoskodásra megoldást nyújthatna egy eltartási szerződés. A csicskaként tartott emberek helyzete azért is nehéz, mert a rendőrség csak akkor tud lépni, ha bűncselekményre utaló jelet tapasztalnak — fogalmazott Szebellédi Zoltán. A polgármester elmondta, ha burkoltan is, de a kimenekítésben szerepet vállaló munkatársaikat megfenyegették.
{/xtypo_quote_right}Mikor jöttek etetni, kioldozták, mert másképp nyelni se tudott volna. A lakodalmi forgatag miatt tartói nem figyeltek rá eléggé, így meglépett. A kórházban a kimerült, kiszáradt férfit két héten át ápolták, mire saját lábán el tudott menni.

— Napi egy alkalommal kaptunk enni, de akkor se sokat. Arra mentek, hogy az ember minél gyengébb legyen, elveszítse az akaratát. Ennél a családnál hárman voltunk, a többiekkel sorra vetették fel az áruhiteleket, még szerencse, hogy én BAR-listás vagyok — mondta a korábban Lökösházán, majd Kétegyházán szolgáló ember, aki szerencsés szökése óta korábbi tartói számára ismeretlen helyen húzza meg magát.

— Ha feltűnő helyen mutatkozom, úgyis megtudják, ezért kerülöm a „rivaldafényt”. Szeretnék munkát találni. Jó erőben vagyok, korábban öt éven át boxoltam, bírom a gyűrődést — mondta.

Modern kori rabszolgák

Egy év alatt csak a gyulai hajléktalanszállóra befut tizenöt-húsz olyan ember, aki modern kori rabszolga, vagyis csicska volt. Szilágyi István, az intézmény igazgatója elmondta, amiben tudnak, segítenek, de a testileg és gyakran szellemileg is leépült, magányos embereknek szinte a nullával egyenlő az esélye arra, hogy kitörjön a szolgaságból.

Ha fel is vennék őket dolgozni valahova, amint meglátják, hogy a hajléktalanszállóra van bejelentkezve, azonnal visszautasítják őket.

2009. szeptember 18. 18:05 cs. á.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

Istállóba láncolták a szarvasi férfit

A Csókkirály Szarvason