in

Csicskaturizmus

Kedd óta busójárásra hasonlít Szarvas. Nem lesz könnyű feledtetni ezt a könnyen jött népszerűséget, mert nem a város turisztikai vonzerejéről szól, hanem a csicskatartásról, csicskáztatásról. Ezen a héten már második napja razziázik a Munkaügyi Felügyelőség, az APEH, a Rendőrség a Kommandósokkal együtt egy átfogó anticsicskatartó akció keretében. A hírzárlat olyan tökéletesre sikeredett, hogy mindenki, aki kamerát vásárolt három évre visszamenőleg Magyarországon, tudott róla, de egyetlen helyi média sem. Itt volt az RTL Klub, a TV2, az Echo TV, a Hír TV, az MTV, a Népszabadság, a Népszava, a Magyar Nemzet, a megyei lapok, sőt, a Lánchíd Rádió is. Azon nem csodálkozom, hogy a newjsághoz nem jutott el a híre az intézkedéssorozatnak, hiszen ez csak egy amatőr hírblog, de hogy a helyi tévéket is sikerült teljes sötétségben tartani, a patinás helyi lapokról nem is beszélve, az azért érdekes. Elvégre nem tartozik jobban ránk, mint a pesti szenzációhajhászokra.

Kedden csak a hatóságok razziáztak azokon a külterületi ingatlanokon, ahol feltételezhetően csicskákat dolgoztatnak, de ma a hatóságok és a tévések 9 autóval indultak a razziára. Az első tanyán még találtak olyan embert, aki papírok nélkül, fejből mondta be adatait, ami szerint Magyarországon ilyen ember nem létezik, sőt voltak bohózatba illő jelenetek is, de a második tanyára a drót hamarabb érkezett meg, mint a konvoj, itt már csak a még gőzölgő csészéket találták, meg a gazdáiknak éppen csak langyosra hűlt helyét. A mobiltelefonok korában nem nagy kunszt megszervezni egy figyelőhálózatot, egy kilenc autóból álló konvoj esetében még erre sincs szükség, nem verhet fel nagyobb port a dűlőúton, mint egy atomrobbanás. Ennek ellenére a 10 tanya majd mindegyikében találtak csicskának vélelmezett személyt.

Hogy miért Szarvas van ebben a helyzetben, hiszen nem egyedüli a tünet, ki tudja? Talán azért mert Polgármesterünk, Babák Mihály, először vállalta fel, hogy a szélsőségek előretörését megelőzendő, beszél a problémáról, kerül, amibe kerül. Addig, amíg esély van programmal megoldani a helyzetet, nem csak pogrommal. Kerül, amibe kerül… valószínűleg a Jobbiknak jó néhány százalékába tavasszal.

Az intézkedéssorozat miatt holnapra területfoglalási engedélyt kért a Cigány Önkormányzat a Fő térre, mert tiltakozni akartak a cigányokat ért diszkrimináció miatt. Ugyanakkor és ugyanott, a nem cigány lakosság az őket sújtó, 20 éve tartó negatív diszkrimináció végének kezdetét ünnepelte volna. Mivel a Cigány Önkormányzat visszavonta igényét, így elmarad a látványosság.

A médiaszereplés folytatása várható. Vasárnap és hétfő este egyszerre minden csatornán Szarvasról lesz szó. A Népszabadság riportere már három napja beszélget a szarvasi utca emberével, és további tévék jelentkeztek be a városba. Végül, ez is egyfajta idegenforgalom.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

Aerobicos Magyar Kupa III. forduló Makón

Sajtótájékoztatott a Jobbik