in

Tanyákon élők sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzése!

Sajnos a „tanyasi emberek” is áldozatává válhatnak bűncselekményeknek. A tanyák között feltűnhetnek a mai kor modern betyárjai, akik már nem lovon, hanem teherautón, terepjárón érkeznek, és amennyiben lehetőségük van rá, eltulajdonítják a tanyán található értékeket.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tanyákon is a vagyon elleni bűncselekmények (lopás, betöréses lopás) dominálnak, így ezek megelőzésével kapcsolatos ismeretekre fektetjük a fő hangsúlyt.

Ne feledjék, a bűncselekmények megelőzhetőek!

Lopás, betöréses lopás megelőzési lehetőségei:

E bűncselekmények elkövetését elsősorban az óvatosság hiánya, a lakókörnyezet közömbössége, valamint a szükséges vagyonvédelmi eszközök és módszerek hiánya teszi lehetővé. A bűnöző keres és talál, az ügyesebbje alkalmat teremt a bűncselekmény elkövetésére. Profi módon törekszenek a lehető legkisebb kockázatot vállalva, a minél nagyobb anyagi haszonra.

A személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonosra tartozik. Öntől is függ az, hogy tanyája, az abban tartott értékek mennyire válnak betörők célpontjává.
Gondolja át mit tett, illetve mit tehet ezek védelmében.

Mi az alábbiakat javasoljuk:
• A régóta jól bevált vagyonvédelmi eszközök, a megfelelő állapotú kerítés és a nagytestű házőrző kutya jelenléte még ma is visszatartó erőt jelent a tanyába behatolni szándékozókkal szemben.
• Fontos az épületek nyílászáróinak védelme. A tanya minden ajtajára, különösen azoknál a helységeknél, amelyekben valamilyen értéket (vegyszert, takarmányt, élelmiszert, gépet, szerszámot, stb.) tárolnak, biztonsági zárakat, hevederzárakat, lakatokat, az ablakokra redőnyöket, zsalugátereket szereltessen fel, amelyek feltartják a betörőt! Esetenként olyan hosszú időre, ami már elegendő ahhoz, hogy leleplezzék, tetten érjék őket.
• Ha elmegy otthonról, vagy távolabb, zajos helyen dolgozik (pl. terményt darál, valamilyen géppel dolgozik, állatokat etet, fej) a kerítéskaput, a tanya ajtaját, ablakait, a gazdasági épületek ajtajait zárja be!
• Fordítson figyelmet környezetére! A kerti szerszámokat, gépeket, a könnyen elmozdítható eszközöket használat után rakja el és tartsa bezárva! A padláshoz tartozó létrát zárja el!
• Pénzét ne a szekrényben, szalmazsákban tartsa, hanem vigye pénzintézetbe!
• Ha csak rövidebb időre megy el otthonról, hagyja bekapcsolva a rádiót vagy a televíziót, esti órákban hagyjon égve egy-két beltéri lámpát, így a külső szemlélőben azt a látszatot kelti, hogy otthon tartózkodik.
• A csengőt kapcsolja ki, hogy a tanya elhagyatottsága ne legyen könnyen érzékelhető!
• Idegenekkel ne közölje mikor nincs otthon, de jó szomszédaival, rokonaival mindig, tartózkodási helyét, telefonszámát hagyja meg nekik. Ha hosszabb időre utazik el otthonról (pl.: nyaralás) kérje meg őket a levélszekrény kiürítésére, az újságok, díjbeszedő cédulák bevételére, hogy ne látszódjon a távolléte.
• Ismeretleneket – akik valakit keresnek, szolgáltatást, vásárlást ajánlanak, rosszullétet színlelnek, valami apróságot akarnak kérni, vagy alkalmi munkára ajánlkoznak – ne engedjen be a tanya épületébe. Ilyen esetben jegyezze fel a rendszámot, nevet, személyleírást.
• Vegye fel a kapcsolatot közvetlen szomszédaival! Állapodjanak meg abban, hogy kölcsönösen figyelemmel kísérik egymás lakókörnyezetét, értesítik egymást, ha gyanús körülményeket észlelnek, illetve felkeresik a másikat, ha már hosszabb ideje nem látták.
• Kisebb értékek (tojás, baromfi, stb.) vásárlóitól a gyanús, nagyobb címletű (10.000-20.000,- Ft-os) készpénz átadásánál ügyeljenek, nehogy hamis pénzt kapjanak.

Mit javaslunk baj esetén?

Ha hazaérkezéskor betörés nyomait észleli, ne menjen be a tanyába Ennek két oka van. Egyrészt a betörő még bent lehet és nem kizárt, hogy menekülése érdekében fizikai erőszakot fog alkalmazni. Másrészt, ha bemegy, akkor a betörő által hátrahagyott nyomokat megsemmisíti, nehezítve az elkövető felderítését.

Bűncselekmény észlelése vagy annak gyanúja esetén a lehető legrövidebb időn belül értesítse a rendőrséget. Forduljon bizalommal a helyi körzeti megbízotthoz, vagy tegyen bejelentést a 107-es, illetve a 112-es segélykérő telefonszámon. Ha mód van rá, a szomszédokkal együtt tartsa szemmel tanyáját, hogy az esetlegesen ott tartózkodó betörő ne tudjon észrevétlenül távozni. Ha látja, jegyezze meg ruházatának leírását, gépkocsijának ismertető jegyeit – rendszám – menekülésének útvonalát. Ezek az információk megkönnyítik a rendőröknek az elkövető elfogását, ezáltal az értéktárgyak mihamarabbi visszajutását.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Zsebeseknek áll a világ?

Jótanácsok időskorúak számára