in

Demonstráció a csicskatartás ellen

Népszerű téma manapság a csicskatartás, Szarvason különösen. Tudta ezt a Jobbik is, mikor szerdán délutánra tiltakozó akciót hirdetett az ország-világ előtt pellengérre állított szarvasi csicskatartás ellen, és nem kisebb nevet hozott vezérszónoknak, mint Vona Gábort, a Jobbik elnökét. Megszámoltam, a téma 300-nál is több érdeklődőt vonzott a Fő térre. Jelzés lehet ez a jelenlegi parlamenti pártoknak, hogy bizonyos témákban lejárt a liberális agyonhallgatás, és eljött az átlagembereket foglalkoztató és bántó kérdésekről való őszinte párbeszéd ideje.

Már a tömeggyűlés kezdete előtt fekete ruhás emberek gyülekeztek a Ceres-kút körül. Az egykori Magyar Gárda tagjai közül érkezett kb. harminc, hogy nyomatékot adjon a téma komolyságának, dacolva azzal, hogy esetleg ismét rendőri intézkedés alá vonják őket. A Rendőrség nagyon diszkrét volt, nagyon profin kezelték a helyzetet, annak ellenére, hogy a környező utcákban rengeteg rendőrautó állt, rendőri jelenlétnek látható nyoma sem volt a környéken. Teljesen igazuk van, hagyjuk meg az efféle szórakozást a pestieknek.

A tiltakozást Gajdos Attila és Tóth Zoltán nyitotta. A kenyérkereső foglalkozását tekintve bolti eladó Tóth Zoltán elmondta, hogy fültanúja volt olyan beszélgetésnek, ahol a beszélő felek azt taglalták, hogy 20-25 ezer forintos árfolyamon cserélnek gazdát az elesett emberek a csicskapiacon. A „kártyás” csicskák drágábbak. Az egykori Magyar Gárda egykori kapitánya másodmagával személyesen is részt vett csicskaszabadító akcióban, majdnem pórul is jártak. Munkája során több csicskával is bizalmas beszélő viszonyba került, elmondják neki bajaikat, és azt is, hogy ki akarnak kerülni a megalázó csicskasorsból, meg egyébként sem szeretik a mindennapos veréseket. Elmondta, hogy egyszer egy csicska a szájából vette elő a pénzt, mert tartóinak gyerekei mindenhol máshol megtalálták és elvették azt.

Samu Tamás Gergő elmondta, hogy nem most kezdték az ügy feszegetését, és továbbra sem fogják abbahagyni. Várják azokat a bejelentéseket, ha valakinek tudomása van ilyen jellegű szolgatartásról, azt mindenképp továbbítják a rendőrség felé.

Vona Gábor a csicskatartást jellemzően a cigánybűnözés körébe vonta, és mint azt is, ezt is speciális eszközökkel számolná fel. Szeretné az elcsatangolt csicskatartókat visszavezetni a társadalomba, a munka világán keresztül. A szociális kártyának a bevezetését elkerülhetetlennek tartja, Parlamentbe kerülése után mindent meg fog tenni ennek érdekében. Beszédét többször is taps szakította félbe. Kitért még a csendőrség intézményére is. Felállítása mellett ismét azt az ismert példát hozta fel, hogy annakidején a csendőrség felderítési aránya 90%-os volt, és ha a Rendőrség nem képes megoldani bizonyos problémákat, akkor majd megoldják ők a csendőrséggel.

A rendezvény végén a több száz fős tömeg békésen feloszlott, csak az egykori gárdisták maradtak ott és fényképezkedtek, amihez néhány rövid interjú után csatlakozott alapítójuk, Vona Gábor is. Az interjúk alatt is egy méteren belül több gárdista tartotta szemmel a Jobbik elnökének környezetét, figyeltek alapítójukra.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

Gyalogosok elsőbbsége

Hungariana – Szarvasiana