in

Hadtörténészek a II. világháborúról

A Hadtörténeti előadássorozat befejező részét október 30-án rendezték meg a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban. A Hadtörténeti Napok október elsején vette kezdetét, amikor a Vajda Péter Gimnáziumban felavatták a Hősök falát, mellyel emléket állítottak az intézmény II. világháborúban elesett katonáinak.

Október 4-én a Tessedik Sámuel Múzeumban megnyílt a hadtörténeti kiállítás, majd előadásokat hallhattak a jelenlévők elsőként Takács Miklóstól, aki a Szarvashoz köthető légi eseményekről beszélt, majd Sőregi Zoltán, Szenes János, és Dr Molitorisz Pál idézte fel az1944-es októberi eseményeket. Október 16-án Dr. Szakály Sándor hadtörténész, október 21-én pedig Takács Miklós egy -egy előadását hallhatták.

{xtypo_quote_right}A kitüntetési rendszer az I. világháború után megváltozott, a 30-as évek végéig nem volt hadikitüntetés, 1939 tavaszán rendszeresítették. A Magyar Érdemkeresztet 1939-től adományozták, bár 1922-ben alapították. Az első posztumusz kitüntetést Meskó Tibor hadnagy kapta, őt a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.{/xtypo_quote_right}

A Hadtörténeti előadássorozat befejező részét október 30-án rendezték meg a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban.

Maruzs Roland hadtörténész több évi kutatómunkájának eredményeként egy könyvet jelentett meg, mely a II. világháborúban elesett katonáknak adományozott posztumusz kitüntetéseket veszi számba.

Előadásából kiderült, hogy mintegy 6300 veszteségi adatlap van jelenleg is a Hadtörténeti Intézetben, mely alapjául szolgált a megjelent kötetnek. Az előadáson megjelentek azok a szarvasiak is akik rokonukat, ismerősüket veszítették el a II. világháborúban.

Vélemény, hozzászólás?

Keplertől a Keplerig

Nem érdemtelen vendégsiker