in

Egyetlen állandóság a változás

50 éves az óvóképzés Szarvason

A szarvasi felsőfokú óvóképzés 50 éves évfordulóját ünnepelték november 27-én a Szent István Egyetem Pedagógiai Karán.

A jubileumi rendezvény a Kar Gyakorlóintézménye óvódásainak és iskolásainak műsorával vette kezdetét. Dr Lipcsei Imre dékán megnyitóbeszéde után Dr Solti László rektor köszöntötte a meghívott pedagógusokat. Az egyetlen állandóság a változás, a szarvasi intézmény életében – mondta a rektor, majd hozzátette:

{xtypo_quote}Amilyen a ma iskolája, olyan a holnap társadalma.{/xtypo_quote}

Az óvóképzés kezdetéről Dr Bencsik Endre nyugalmazott igazgató beszélt, majd Szakács Mihályné dr az intézmény sorsfordító eseményeit idézte fel.


A karon a pedagógusképzés szarvasi gyökerei a Tessedik Sámuel által 1780-ban alapított Gyakorlati Szorgalmatossági Iskoláig nyúlnak vissza. A tanítóképzés 1857-ben az Evangélikus Gimnáziumban indult meg, 1917-től óvónőképzés is működik. A mai Szent István Egyetem Pedagógiai Karának jogelőd intézményei: 1959-től Felsőfokú Óvónőképző Intézet, 1990-től Brunszvik Teréz Óvóképző Főiskola, 1998. január 1-jétől a békéscsabai Kőrösi Csoma Sándor Főiskolával egyesülve Körös Főiskola, 2000. január 1-jétől a Tessedik Sámuel Főiskola Körös Főiskolai Kara. 2001. július 28-tól működött a Tessedik Sámuel Főiskola Pedagógiai Főiskolai Kara, 2009 január 1-jétől a Szent István Egyetem Pedagógiai Karaként működik.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Hadinapló a Kárpátokból

Az első gyertya