in

Fogadjunk!

Avagy miért is jók az újévi fogadalmak

„Végre leteszem a cigit!”

„Rendszeresen eljárok sportolni!”

„Lefogyok!”

Ismerősek ezek a mondatok? Akkor nektek nem kell elmondani, hogy miért is teszünk ilyen fogadalmakat. Sokan persze azt fogadják meg, hogy nem fogadnak semmit az új esztendő első napján, pezsgőmámorban. De tegyük félre a cinikus, szkeptikus hozzáállást és játsszuk el, hogy most az idén betartjuk a fogadkozásainkat. Játsszuk el, hogy már az első napon megtörténik a csoda, és már nem kívánjuk a nikotint, alig várjuk, hogy mehessünk az edzőterembe, és a ruháink pedig lötyögnek rajtunk, mert az áhított súlyt egyetlen éjszaka alatt elértük! 

És miért is ne? Olyan jó álmodozni, olyan jó elmerülni a képzelet világában, ahol semmi sem, vagy legalábbis alig olyan, mint a valóságban. Nincs semmi szigorú szabály, nincs cinikus megjegyzés, rosszindulatú csipkelődés: csak elképzelünk valamit, ami jó, és máris valósággá válik. De csak az, ami tényleg jó.

Mert fogadalmakat tenni szilveszterkor nagyon jó. Egy új év új reményeket, vágyakat hoz magával és jó hinni benne, hogy mindez valóság lehet. Jó ólmot önteni és enyhén spiccesen találgatni a megmagyarázhatatlan formákat. Jó ez a játék, önfeledt és boldog.

Aztán persze jön a másnap, fejfájósan és morcosan, az ember nem találja a helyét, csak kóvályog egész nap és csak homályosan emlékszik arra, hogy mit is fogadott meg pár órával előbb. És ahogy telnek a napok, lassan visszakerül minden a régi kerékvágásba. Vagy mégsem?

Szeretném hinni, hogy a csodák kora nem ér véget a karácsonnyal együtt, hogy marad belőle még egy kevés szilveszter után is. Hiszen mindazok, akik betartják a fogadalmaikat és nap nap után legyőzik saját magukat tényleg egy csoda részesei: volt hitük, akaraterejük, hogy megtegyenek valami fontosat, hogy jobbá tegyék saját és ezáltal mások életét is. Mert ha megfigyeljük, akkor az újévi fogadalmak legnagyobb része az élet jobbá tételéről szól. Még sosem hallottam olyat, hogy valaki azt fogadta volna meg, hogy rászokik a dohányzásra, vagy túlsúlyos lesz. 

Szóval higgyük el, hogy az életünk jobb is lehet, ha „csak” annyival is, hogy leadunk néhány kilót, vagy több időt szentelünk a családunknak és betartjuk, amit megígértünk saját magunknak. 

Ehhez kívánok mindenkinek kitartást, erős hitet, lelkierőt, támogató és segítő környezetet, hogy a csodák valóra váljanak. Boldog újévet kívánok mindenkinek!

Nóra

U.i.: ti milyen fogadalmat fogtok tenni újévkor?

Vélemény, hozzászólás?

Szarvasiak kalandjai a “Mester Trophyn”

Köszönet a legnagyobb adózóknak