in

Thai szakemberek a magyar tájon

Annak ellenére, hogy a HAKI az egyetlen nem Budapest vonzáskörzetébe tartozó mezőgazdasági kutató intézet, nem szokatlan a külföldi delegációk nyüzsgése a háza táján. Az Intézet évtizedek óta igen intenzív külkapcsolatokat ápol, amiben nagyon előkelő helyet foglalnak el a Távol-keleti térség országai. Magas rangú delegációk jönnek, magas rangú delegációk mennek Délkelet-Ázsia országai és a Halászati és Öntözési Kutatóintézet között. Ahogy arról hírt adtunk az elmúlt év végén egy kínai és egy laoszi delegáció járt az Intézetben – az utóbbit maga a laoszi mezőgazdasági miniszter vezette.

Tegnap, február 5-én ismét vendégek érkeztek a térségből. Most egy thaiföldi delegáció látogatott a HAKI-ba. A csoportot Dr. Váradi László főigazgató fogadta, aki tájékoztatást adott az intézet munkájáról és a thaiföldi együttműködésről a vízgazdálkodás és a halászat területén. A delegáció szarvasi tartózkodása alatt megtekintette a Szarvas-Fish Kft. intenzív afrikai harcsa nevelő telepét, a HAKI-val együttműködő Oryza Karex Kft. galambosi rizs csomagoló üzemét, illetve a békésszentandrási duzzasztóművet, de mindezek előtt megvendégelték a thai szakembereket egy igazi magyaros halebédre a Halászcsárdában, ahol a vendégek halászlé és sült állapotában is megismerkedhettek az őshonos magyar halfajtákkal.

Kérdésünkre Dr. Váradi László a következőket mondta:

"A thai delegáció az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a thaiföldi Mezőgazdasági és Szövetkezeti Minisztérium közötti együttműködés keretében látogatott Magyarországra. A 11 fős delegációt (amelynek tagja volt a thai fél két brüsszeli agrárdiplomatája is) Mr. Yukol Limlamthong államtitkár vezette. A thai delegáció az FVM-ben február 3-án folytatott hivatalos tárgyalást a Dr. Süth Miklós szakállamtitkár vezette magyar delegációval. A tárgyaláson elfogadták az elkövetkezendő két év szakmai együttműködési programjait, amiben meghatározó a HAKi szerepe. A HAKI-nak hagyományosak a délkelet ázsiai, így a thaiföldi halászati kapcsolatai (a minisztérium Halászati Főosztályával) és 2007-től együttműködik a Királyi Öntözési Főosztállyal (RID) is. A most elfogadott program keretében a HAKI és a RID tovább folytatja a szakembercserét és a konzultációkat a vízgazdálkodás területén, ahol kiemelt figyelmet kap az elkövetkezendő időszakban az árvízvédelem. Hosszabb távon azt tervezi a két fél, hogy közös szakmai továbbképzési programot szerveznek a Délkelet-ázsiai térség országai számára a vízgazdálkodás és az árvízvédelem területén. Az akvakultúra együttműködés egyik területe az intenzív harcsatermelés technológiájának fejlesztése, a víztakarékosság és a környezet barátság szem előtt tartásával. A halászati együttműködés másik területe a gyógynövények takarmány adalékként történő alkalmazása, amivel erősíthető a halak immunrendszere és kiválthatók a hagyományos gyógyszerek."

Vélemény, hozzászólás?

A csend fényképésze

Gondolj először a kicsire!