in

Tanya a város szélén

A Tessedik Sámuel Emlékbizottság tegnapi ülésén az országos műemlékvédelem alatt álló Tessedik-tanya rekonstrukciójára benyújtandó pályázat megbeszélése volt a téma. A Tessedik-tanya nagyon rossz állapotban van, ahogy azt a tegnap készült képeinken is látszik. A Tanya kezelése nem esik Szarvas Város Önkormányzatának a hatáskörébe, de mint Tessedik szellemi örököse aggódik az állapotromlása miatt. A város részéről Kiszely Mihály alpolgármester, és Melis János jegyző vett részt az ülésen, ami után kérdésünkre Szarvas Város Jegyzője a következő tájékoztatást adta.  

Jelenleg nincs olyan futó pályázat, ami érinthetné a Tessedik-tanya felújítását, de ha a kiírás esetleg megtörténik, akkor már az ingatlan kezelője, ami jelenleg a SZIE Pedagógiai Kara, gyorsabban tud reagálni a lehetőségre. A város nem tud a pályázatba beleszólni, csak elméleti támogatást tud nyújtani, ill. annyit, hogy a Vajda Péter utca végétől a nagykapuig egy 6 méter széles kétsávos utat épít minden pályázat nélkül. Abban egyetértettek, hogy elsődlegesen az idegenforgalomba való bevonása lenne a cél. A városban levő civil szervezetek kapnak egy figyelemfelkeltő felhívást, hogy akiknek a programjaik integrálhatók a Tessedik-tanyába, azok legyenek szívesek nyilatkozni azok mikéntjéről.

Akkor már csak várni kell a pályázatra, és reménykedni, hogy hamarabb kiírásra kerül, mint a tanya összedől, mert ahogy az a képeinken is látszik, túl sok nem kell ahhoz, hogy az egyik tartóoszlop derékba törjön, ezzel esetleg derékba törje az egész épület sorsát. Legalább a Tanyához tartozó gyeppel nem kell törődni, szerencsére a szomszéd birkái nagyjából angol pázsit minőségűre nyírják.

Vélemény, hozzászólás?

Igen, lehet!!!!!

Udvarol a LEGNAGYOBB