in ,

Gyomendrődi emberölés

A Szarvasi Rendőrkapitányság Gyomaendrődi Rendőrőrse 2010. május 03-án hozzátartozói bejelentés alapján közigazgatási hatósági eljárást indított egy 34 éves gyomaendrődi nő eltűnése miatt. A bejelentés adatai alapján az eltűnt nő 2010. április 30-án az esti órákban a 6 éves lány gyermekét elvitte B. Zoltán 40 éves szintén gyomaendrődi lakos volt férjéhez láthatásra, majd ezt követően nem érkezett haza. 

A közigazgatási hatósági eljárás során még a bejelentést követő napon az eltűnés körülményei alapján gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy az eltűnt asszony bűncselekmény áldozatává vált, és a sérelmére az élet elleni bűncselekményt a volt férje követhette el, ezért az intézkedéseket a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya átvette. 

Az élet elleni bűncselekmény gyanúját erősítette, hogy 2006-ban emberölés bűntett kísérlete miatt már folyt nyomozás a férfi ellen. (Akkor még házasságban éltek a hölggyel, aki előadta, hogy három héttel a feljelentés előtt a férje sokkolóval bántalmazta, a fürdőkádba dobta és egy áram alatti hosszabbítót dobott utána a vízbe.) A nyomozás adatai ill. a szakértői vélemények a férfi következetes tagadásával szemben nem voltak elegendőek a vádemeléshez, ezért az ügyész bizonyítékok hiányában megszüntette az emberölés kísérlete miatti nyomozást és azt áttette a sokkolóval elkövetett könnyű testi sértés miatt a bíróságra. 

A Rendőrség a mostani eltűnési ügyben a volt férj családi házában helyszíni szemlét tartott, akit egyben műszeres hazugságvizsgálatnak is alávetett. A poligráfos vizsgálat eredménye megerősítette azt, hogy az eltűnt nő sérelmére a volt férj bűncselekményt követhetett el. A helyszíni szemle során több vérgyanús szennyezett eszközt – balta, szénahúzó horog –  foglalt le a Rendőrség, valamint 1272 db 0.22 kaliberű kispuska lőszert is. A férfi a volt felesége eltűnéséről úgy nyilatkozott, hogy ahhoz neki semmi köze sincs. A lefoglalt lőszerek miatt büntetőeljárást indult ellene, és egyben az őrizetbe vételére került sor. 

A nyomozó hatóság az őrizetbe vételt követően soron kívül intézkedett a lefoglalt bűnjelek vizsgálatára, és megállapítást nyert, hogy a szénahúzó horgon emberi vér található, melyet a nyomozók a gyanúsított elé tártak, aki a bizonyíték hatására elismerte, hogy a volt feleségét ellökte, aki a fejét beverte, és így elhalálozott, majd a holttestét a lakóhelyéhez közel lévő Hármas-Körös folyó vízébe dobta. Vallomása alapján a büntetőeljárás halált okozó testi sértés megalapozott gyanúja miatt folytatódott tovább, egyben a Békéscsabai Városi Bíróság elrendelte a férfi előzetes letartóztatását. 

A gyanúsított vallomása ellentmondásos, életszerűtlen volt, ezért további nyomozati cselekményeket hajtottak végre a nyomozók. Nagy erőkkel 3 napon  keresztül – búvárok, halőrök, tűzoltók bevonásával – mederkutatást végeztek a Hármas-Körös folyóban, de a holttest nem került elő.

Párhuzamosan a számításba vehető területeken is folyt a kutatás, ennek keretében szemlét megtartására került sor az elkövető tanyáján, ahol elrejtve megtalálták a sértett öltözetét, személyes iratait. A közreműködést elutasító, ellentmondásosan, csak az újabb bizonyítékok elé tárása hatására nyilatkozó gyanúsított ezt követően úgy nyilatkozott, hogy a feleségét bántalmazta a korábban ismertetett módon a családi háznál, majd a holttestét a tanyájára vitte, ahol levetkőztette, és a holttestet elrejtette, viszont annak a megtalálási helyére vonatkozóan nem volt hajlandó nyilatkozni. Ezt követően a nyomozók nagy erőkkel, tetemkereső kutyák, valamint repülőgép bevonásával is terepkutatást hajtottak végre, melynek eredményeképpen a tegnapi napon a rendőrség megtalálta a sértett feldarabolt holttestét. A holttesten lévő külsérelmi nyomok alapján a büntetőeljárást már emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatódik tovább.

Vélemény, hozzászólás?

Túlélőtúra

Túlélőtúra