in

Víziszínpad – mit hoz a jövő?

Először Csasztvan Andrással, a beruházás projektmenedzserével beszélgettünk a Víziszínpadról, funkciókról, tervekről. Beszélgetésünk elején kiderült, ami a nézelődő szarvasiaknak a látványból nem, hogy a színpad és az új híd két teljesen különböző beruházás részeként jön létre. A Víziszínpad a Szarvasi Regionális Színház Nonprofit Kft., az új gyalogoshíd pedig Szarvas Város Önkormányzata menedzselésében jön létre. Az előző 135 458 016 forintos állam által nyújtott támogatás bevonásával jön létre.

Sokan úgy gondolják, hogy ez egy napozóterasz lesz. Arra is lehet használni. Van aki horgászplaccot lát a dologban. Igaz, akár horgászni is lehet a széléről. Azt azonban határozottan cáfolja Csasztvan András, hogy ez csak egy szabadtéri színház lesz. Az ő megfogalmazásában ez a Víziszínpad egy nagyon fontos közösségi színtér lesz, ahol különböző zenei műfajok, fúvósok, könnyűzenei koncertek, operettek, és musicalek is otthonra találnak majd nyaranta, csakúgy, mint a táncos darabok, táncos fesztiválok, vagy színházi előadások is. Elhelyezkedésénél fogva éppúgy a diákrendezvényeknek is ideális helyszíne lehet majd, mint ahogy az Erzsébet ligetben tartott városi rendezvények is sokrétűbbek lehetnek azáltal, hogy egy 1100 főt befogadó nézőtér lesz lőtávolban a köröndökhöz, ami egy hangulatos hídon keresztül perceken belül elérhető. Gondoljunk itt csak a hétvégén megrendezésre kerülő Szarvas Város Napjára, vagy a majális rendezvényeire, esetleg a Szilvanapot is meg lehetne próbálni egy új helyszínen.

Sokakban felmerült a kérdés, hogy jó-jó, de meg kell ezt a színpadot tölteni tartalommal is, hogy ne csak egy félbehagyott, funkciótlan torzó maradjon. Csasztvan András a jövőre is gondolt. A Jókai Színházzal elvi egyezségre jutottak már, hogy a szabadtéri előadásaiknak hivatalos helyszíne lesz a színpad, csakúgy, mint a Cervinus Teátrumé is. Ez persze kevés, de a tervezési fázisban megszondázták az előadói társadalmat, és akik látták a terveket, szívesen jönnének. Mindenesetre nem lesz kis feladat megtölteni élettel a létesítményt.

Ahhoz, hogy itt mindig legyen mozgás, a hídhoz közelebb eső bástyán egy vendéglátóegység üzemelhetne folyamatosan, ami a közösségi rendezvények, előadások alatt büféként is funkcionálna.

Csasztvan András már a méltó megnyitón töri a fejét. Két igazán színvonalas előadás körül folynak felmérések, amiből az egyik a Honvéd Táncszínház előadása lenne, a „Csodaszarvas legenda” táncszínházi formában feldolgozva. A másik, ami az előzetes álmokban szerepel az ExperiDance produkció, ami tényleg nagy durranás lenne.

Amellett, hogy nagy lendülettel folynak a Víziszínpad építkezési munkái, olyan látványban lehet részünk, amilyenben vagy 10 éve nem. Eltűnt a fahíd.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

Elmaradt a szarvasiak duplázása

A Körösök legjobbika