in

Elegünk van Körös-ügyben

koros100804

koros100804Gáz van! A békalencse vastagon belepte a Holt-Köröst, annak ellenére, hogy a víz minősége jó, és úszásra alkalmas, mondta Babák Mihály. Hamza Zoltán szentandrási polgármesterrel megelégelték a helyzetet, és a sarkukra álltak, ami még mindig folyamatban is van. Bementek a Rádió Szarvas stúdiójába, mint mondták, nem magyarázkodni, hanem tájékoztatni.

A vízügyet „kiherélte” az előző kormány, mondta Babák Mihály, Hét szivornyából kettő működik, egy meg elromlott. Hat működhetne, de az Élő-Körös vízszintje nem mindig engedi mindnek az üzemeltetését, mert kiöntene a Holt-Körös. Magas vízállásnál ugyanis nem lehet gravitációsan leengedni a vizet, a leeresztő szivattyúk működtetése naponta 6-800 ezer forintba kerülne. Babák Mihály felhívta ma az illetékest, Bak Sándort, és azt mondta neki, hogy állják a számlát, csak történjen már valamit, majd leverik az államon, elvégre ez az állam tulajdona. A Vízügynek egyébként annyi feladata van, hogy megakadályozza az árvizet, ill. kiszolgálja az öntözést, a vízminőségvédelem nem tartozik a kötelezettségeik közé. Akkor van baj, hogyha a felvíz minősége is „szar”. Előfordult olyan állapot is mostanában, hogy a holtág vize sokkal jobb minőségű volt, mint az élőé. Még az államtitkárral is beszélt ma Polgármesterünk, és lőn világosság, ma elkezdték az átemelést. 4-5 nap kell ahhoz, hogy átöblítse az ágat. Ezidő után látványos javulása lesz a víz képének. A HAKI után beraknak egy uszadékfogót, hogy minél több békalencsét tudjanak kisegíteni a hordalékból, és az már ne jelenjen meg Békésszentandrás partjainál.

Még arról is szó van, hogy a holtágat saját kezelésbe vennék, vagy a Vízügynek legyen feladata a vízminőség felügyelete is. Ráadásul olyan baromságokkal zaklatják fel a lakosságot és a nyaralótulajdonosokat, hogy mederhasználati díjat akarnak szedni. Lélektanilag rosszabb pillanatot el sem kaphattak volna ezzel, mondta Babák Mihály.

Négy éve porondon van ez, de nem jutottak semmire. A pályázatoknál az önkormányzatok nem pályázhattak, csak a vízügyi igazgatóságok. Aztán megállapodtak Bak Sándorékkal, hogy pályázzanak. 28 milliót fordítottak a tervezésre, ráadásul időközben lenyúlták a pályázati pénzek jó részét is, majd a maradék 750 milliót is elkótyavetélték, mondta rosszmájúan Polgármesterünk. Így ültünk két szék közé.

Az elszánás most mindenesetre megvan, a két polgármester pontot akar tenni az ügy végére. Várjuk a holnapi tájlkoztatót.

Vélemény, hozzászólás?

Elfogták a nagyfoki-holtági sorozatbetörőt

bringa100804

A kerékpározásért fognak össze a települések