in

Tudásbázis a könyvtárban

konyvtar100812

konyvtar100812Ismét a jövőbe mutató pályázat lezárására és bemutatására került sor, ezúttal a Városi Könyvtárban. A kimondhatatlanul és megjegyezhetetlenül hosszúnevű intézmény, ahol a könyveket őrzik, egy TIOP-os pályázat keretében gazdagodott 2 szerverrel, 5, a kölcsönzést segítő irodai számítógéppel, 10 db olvasói munkaállomással, és egy csomó szoftverrel. Az esélyegyenlőség keretein belül egy gépet vakbarát szoftverekkel és eszközökkel szereltek fel, de braille billentyűzet és nyomtató sem sok van a környéken. A kölcsönzési munkák is új szoftver segítségével történnek majd, gyorsabb, egyszerűbb lesz, ahogy azt a projektzáró után a Polgármesteren be is mutatták.

Babák Mihály polgármester egyébként is konzervatív. Szereti a papír alapú olvasnivalót. Elhisszük. Biztos forrásból tudjuk, hogy a newjságot is nyomtatott formában fogyasztja. Ennek ellenére belátja, hogy a digitalizált könyvtár a jövő zenéje. Álmokban ezen a vonalon sincs hiány, régi álma a városvezetésnek, hogy egy modern, szép könyvtárat alakítsanak ki a jelenlegi, ideiglenesnek nevezett helyett. Igazságtalannak tartja, hogy a kisebb városok, mint Szarvas, saját erejéből kénytelen egy Könyvtárt eltartani, míg Békéscsabán a megyei fenntartású Megyei Könyvtár mellet nincs pl. városi könyvtár.

Földesi Zoltán is fontosnak tartja, hogy a Könyvtár működjön, még ha ez plusz terhet is jelent. Az olvasás válságban van. Egyre kevesebbet olvasnak a gyerekek, de a felnőttek is, mondta az Oktatási Bizottság elnöke. Szinte nem telik el úgy nap, hogy pár oldalt ne olvasson el kedves könyvéből.

A fejlesztések egy elnyert 100 milliós pályázatból jöttek létre. Ebből 9 964 166 forint jutott a szarvasi Könyvtárra. A többi a konzorciumi tagok között oszlott el.

Vélemény, hozzászólás?

Rablási kísérlet gyanúsítottja őrizetben

koz100813

Köz nélküli közmeghallgatás