in

Érik a szarvasi narancs

100920valasztas

Miután túltettük magunkat a traumán, hogy gyakorlatilag a kutyát sem érdekelte az időközi választás, nézzük meg településekre bontva, mit mutatnak a szegényes adatok. Persze se a címeket, se a többit ne vegye komolyan senki!

Jelzésértékű adatként megemlítjük, hogy a tavaszi választások második fordulójában a FIDESZ a  még Domokos Lászlóval 56,2%-ot, az MSZP Földesi Zoltánnal 17,1%-ot, a Jobbik Samu Tamás Gergővel 26,7%-ot szerzett. Pontosan nem összehasonlítható a tavaszi és a tegnapi eredmény, mert a tavasszal az LMP nem jutott be a második fordulóba. Ami általánosságban jellemző, hogy Dankó Bélának majd 10%-kal nagyobb arányban szavaztak bizalmat, mint a tavasszal a mostani ÁSZ elnöknek, ami azt jelenti, hogy nagyon elégedettek vagyunk a jelenlegi országgyűlés összetételével, vagy csak egyszerűen tudatosult az emberekben, hogy ha sorsolással döntenék el a ki menjen a megüresedett országgyűlési helyre, akkor sem változna semmi a parlamenti arányokban. Ezt a 10%-ot leginkább a Jobbiktól sikerült elvenniük, az LMP és az MSZP nagyjából a tavaszi szintet hozza.

 

100920valasztas

Az is kijelenthető, hogy a FIDESZ annál jobban szerepelt, minél közelebb van Kondoroshoz. A végén még beköszönt egy Kondoros központú világ!

Békésszentandrás – a legmagasabb részvételi arány mellett meglepő, vagy nem meglepő, hogy a FIDESZ-t a Jobbik követi, és ami messze tönkreverte a mezőny maradék részét. Többen szavaztak a radikális pártra, mint Gyomaendrődön, feleannyian, mint Szarvason. Meglepő az MSZP 10% alatti szereplése, de a FIDESZ sem tűzi a zászlajára a körzet harmadik leggyengébb szereplését. Nem valószínű, hogy Szegedi Csanád kampányvégi előadása tolta meg ennyire a Jobbik szekerét, és itt még csak a cigánybűnözéssel sem lehet nagyot szakítani. Szentandrás kiérdemelte a „radikális végvár” címet.

Csabacsűd – részvételi arányát tekintve belesimul abba a 21-25%-os mezőnybe, amiből csak Szentandrás és Gyomaendrőd lóg ki. A FIDESZ kétharmadján túl az MSZP átlag feletti eredménye érdemel említést. Csabacsűd “kicsit piros”.

Gyomaendrőd – teljes érdektelenség – 11,91%-os részvételi arány. Az MSZP jól szerepelt, de a FIDESZ-t büntették a gyomaiak. Gyomaendrőd a „hűtlen”. Reménykedjenek, hogy Dankó felejt!

Hunya – középmezőny a részvételt tekintve. A FIDESZ mindenkitől rabolt, elvégre közel van Kondoroshoz. A “második védvonal”.

Kardos – a FIDESZ-es „első védvonal”. Csak Kondoroson kaptak többet a narancsosok.

Kondoros – igazi csemege. Dankó Béla igazi diktátor lehetne, hiszen egy demokratikus szavazáson megközelítette a pártállami időkben megszokott, egyáltalán nem sminkelt adatokat. Itt az LMP-ről még csak nem is hallottak, az MSZP-ről hallgattak, a Jobbikról meg hallani sem akartak a helyiek. Nem véletlenül, maga a Polgármester készül a parlamentbe. A FIDESZ jó szereplésének két oka lehet. Vagy nagyon bíznak benne, hogy ez lendít majd Kondoros szekerén, vagy nagyon meg akarnak szabadulni tőle:) Kondoros nyerte a „narancsvidék” címet.

Örménykút – a FIDESZ begyűjtötte a szavazatok 71%-át, a maradékon nagyjából egyformán osztoztak a többiek. Itt az LMP úgy szerepelt, mint ahogy arról a párt országos vezetői álmodni mernek. Örménykút az „LMP-s mennyország”.

Szarvas – Gyomaendrőd után a legalacsonyabb, de ahhoz képest még így is majd kétszeres részvételi arány mellett a FIDESZ itt szerezte a legkevesebb százalékpontot, de még így is többet, mint a tavaszi választókerületi végeredmény. Jól szerepelt az LMP és az MSZP is. A Jobbik a második legmagasabb arányban került bejelölésre, de még mindig nagyon messze a tavaszi eredményétől. Nálunk terem a “szarvasi narancs”, kicsit savanyúbb, mint a kondorosi, de a mienk.

Összességében tekintve az eredményeket elmondható, hogy úgy néz ki, Dankó Bélát nem hogy megverni nem lehet, de megközelíteni sem. Talán azt a tanácsot adnánk a pártoknak, hogy a második fordulóra elköltendő kampánypénzeket ajánlják fel az Ótemplomi szeretetszolgálatnak, hogy ételt tudjanak osztani a rászorulóknak. Bizonyára kijönne pár 800 adagos hétvége belőle.

Vélemény, hozzászólás?

100919valasztas

18,73%-os részvétel – érvénytelen szavazás

100919kezilabda

Nem voltak azonos súlycsoportban