in

Hogy éljünk meg 100 évet?

100922100eves

100922100evesAz idén már második alkalommal ment 100 éves hölgyhöz köszöntőbe Babák Mihály polgármester.

Erzsike néni, azaz Lipták Jánosné, született Melis Erzsébet 1910. szeptember 22-én született. Nem volt könnyű élete. Megélte az I. világháborút annak minden borzalmával, ahonnan édesapja 100%-os hadirokkantként tért haza. A II. világháború után a téeszesítés áldozatává váltak, saját bőrén tudta meg, milyen az osztályellenségek sorsa. Nagyon sok mindent eltűrt, nemhiába, mert gyermekei, unokái és dédunokái sok örömmel ajándékozták meg, mikor sikereket értek el a tanulmányaikban vagy munkájukban.

Egyébként Erzsike néniről senki sem mondaná meg, hogy 100 éves. Mind a mai napig maga takarít, a leejtett zsebkendőt olyan egyenes derékkal vette fel, hogy bármelyik 60 éves megirigyelhetné. Polgármesterünket ő sem ismerte eddig személyesen, csak tévéből és újságból, de aki megél 100 évet, az számoljon azzal, hogy ez az állapot változni fog. El is mondta Babák Mihálynak, hogy szokta nézni az országgyűlési közvetítéseket, és valamelyik kétperces felszólalásából még referált is. Igaz, Erzsike néni állította, hogy három percig beszélt, ami nem lehetetlen, mert Polgármesterünkbe nem olyan könnyű belefojtani a szót. Ezt eddig egyedül Makovecz Imrének sikerült, és örülünk, hogy jelen lehettünk annál a történelmi eseménynél.

Erzsike néni unokájának azzal a megjegyzésével, hogy 100 fölött nagyon kevesen halnak már meg,  kívánunk még hosszú életet.

Arra, hogy hogy éljünk meg 100 évet mi lehet a recept? Két reprezentatív minta alapján azt a következtetést vonnánk le, hogy találjunk magunknak annyi elfoglaltságot, hogy ne legyen időnk előtte meghalni. A többi már gyerekjáték. Abból ne vonjunk le messzemenő következtetést, hogy mind a két 100 éves matrónát Erzsike néninek hívják.

Vélemény, hozzászólás?

100922zavoda

Závoda Gabi, a focisták vezére

100923tabor

„KÖLYÖK” Természetismereti tábor az Arborétumban