in

Gyűjtők börzéje tizenegyedszer

100926borze

2005-ben került először megrendezésre hobbi börze Szarvason. Idén a félévente – tavasszal ill. ősszel – sorra kerülő rendezvény immár tizenegyedik alkalommal adott lehetőséget a gyűjtőknek arra, hogy féltve őrzött kincseiket a nyilvánosság elé bocsássák, illetve hogy tovább gyarapítsák azokat.

100926borzeMindig megvannak, megvoltak azok a területek, amik érdeklődésre tartottak számon azon emberek körében, akiket elragadott egyfajta szenvedély – a gyűjtőszenvedély.

A fém- és papírpénzek gyűjtésének – a numizmatikának – már több évszázados hagyományai vannak. A XIX. század végén feltűnő képeslapokat már a kezdetektől elkezdték gyűjteni. A képeslapgyűjtők is több mint száz éves múlttal dicsekedhetnek. És persze itt a legújabb: az 1970-es években egy olasz cég korszakalkotó dolgot talált ki – üreges csokitojásban elhelyezett, apró, összerakható játékokat kezdett gyártani. A nyolcvanas évek végén Magyarországon is megjelenő kinder meglepetés figuráknak napjainkban több ezres gyűjtőtábora létezik hazánkban.

E három fő területen kívül persze megtalálhatók voltak más új, illetve újra divattá váló gyűjtemények is – csak egy pár példa: sörcímkék és söralátétek, bélyegek, szalvéták, ásványok, régi fegyverek… – a börzén, aminek ismét a csabacsűdi művelődési ház adott otthont. A négy sorban elhelyezett asztalokon minden ott volt, mi egy vérbeli gyűjtő szemének-szájának ingere. A reggel hétre meghirdetett időpontra az asztalok megteltek és hamarosan a terem is megtelt érdeklődő emberekkel.

Öt órán át tartott a csere-bere, az alkudozás és az öröm, amikor meglett egy-egy évek óta hiányzó darab. Déltájban kezdtek el fogyni az emberek és a kiállítók is elkezdték visszapakolni táskáikba a megmaradt darabokat. Elköszönve egymástól: jövőre, tavasszal, ugyanitt!

Vélemény, hozzászólás?

100925kardoskut

Fehértó napja a mobilitási hét keretei között

100926kutatok

Kutattunk az éjszakában