in

Élet a halál után

101103holtak

101103holtakNovember 3-án “A holtak emlékezete az élők tisztelete” címmű előadás keretében Kiss György kérdezte Mótyán Tibor népművelőt és Szalai Gergely Vince indológust. A két személy két nézőpontot is képviselt az élők és a holtak, az élet és a halál viszonyának vizsgálatában.

Mótyán Tibor a Mindenszentek ünnepének, és a Halottak napjának kialakulásáról, az emlékezésről és a halál utáni életfelfogásról beszélt a keresztény világban. Mesélt arról, hogy mi történt amikor halott volt a háznál, a halottak kezeléséről, a mosdatásról, a virrasztásról, a közös éneklésekről és a temetési szertartásról.

Szalai Gergely Vince 8 hónapot töltött Indiában egy kormányzati ösztöndíj keretében. Az indológus elmondta, hogy Indiában jóval halványabb a határ az evilág és a túlvilág, az élet és a halál között. Ott jobban tisztában vannak azzal, hogy aminek kezdete van, annak vége is lesz valamikor. A hinduknál nincs temető, mert ott hamvasztják az elhunytakat, de az európányi szubkontinens sem egységes temetkezési szokásainak tekintetében.

A beszélgetés után a ” Tibeti halottas könyv”  című feliratos japán-francia-kanadai dokumentumfilmet tekinthették meg az érdeklődők.

Vélemény, hozzászólás?

Ítélet született a késsel megfenyegetett halőr ügyében

101104karatekid

A karate kölyök a szarvasi moziban!