in

Márton napi családi délután a Tessedik Múzeumban

101116ludas

101116ludasAz ország jó néhány településén rendeztek ezekben  a napokban kulturális és gasztronómiai programokat Márton- naphoz kapcsolódóan.

November 13-án immár második alkalommal emlékeztünk Szent Mártonra, valamint e jeles naphoz köthető hagyományokra. A program 15 órakor kezdődött, a látogatókat belépéskor jelképes libatojással vártuk, mely apró ajándékra volt váltható, ha mosolygós arcot rejtett magában. Öt helyszínen színes kínálattal igyekeztünk minden korosztály érdeklődését felkelteni. Aki – a Márton napi barangoló elnevezésű feladatlap segítségével- végigjárta az állandó kiállításban elhelyezett állomásokat, sok mindent megtudhatott a november 11-éhez fűződő szokásokról, hiedelmekről. A földszinti teremben Szvák Béláné Marika néni a lúdgége tészta készítés fortélyaiba engedett bepillantást, a legkisebbek pedig lelkesen ragasztgatták a különféle magvakat a kartonból kivágott libára. Lámpást is készíthettek, melynek fénye Szent Márton jócselekedeteit jelképezi.

A Domán emlékszobában olyan feledésbe merült téli foglalatosságokat próbálhattak ki, mint a  kukoricamorzsolás gyalogszékkel és a tollfosztás.

A díszteremben felállított „dióágyúval” az ügyességüket, a régi időket felelevenítő Liba-játékkal pedig a szerencséjüket tehették próbára kicsik és nagyok egyaránt. A kisteremben tollfújó versennyel és diavetítéssel színesítettük a programot.

A régi hagyományok, szokások megismertetésével nem a régi világot akarjuk visszahozni, hanem ki szeretnénk menteni mindazt, ami ma is fontos és értékes.

Szeretnénk megköszönni Szvák Béláné Marika néninek, Csicselyné Zsuzsának és mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult, hogy létrejöhessen ez a rendezvény.

Reméljük, hogy sikerült egy tartalmas és kellemes délutánt szereznünk azok számára, akik ellátogattak hozzánk. Tegyék ezt a következő alkalommal is, december 12-én, amikor a Luca-napi hagyományokkal ismerkedünk.

.

Vélemény, hozzászólás?

101115nora

Plasztik-fantasztik

101116fakupa

Vidáman nyerték a Fakupát