in

A Testület előtt a költségvetés

101118angyalka

101118angyalka„Feszültség van az állami finanszírozás és az igényeink között… ami korábban nem volt jellemző”, mondta Babák Miály polgármester a tegnapi testületi ülésen, és ami akár Földesi Zoltán szájából is elhangozhatott volna, majd így folytatta: ”tudomásul kell vennünk, hogy gazdasági szükségállapot van, nem csak katasztrófa állapotok vannak, hanem egyéb más pénzügyi nehézségek is. A városban nincsenek racionalizálási- és létszámgondunk, mert a lépéseket időben megtettük”. A város normatívája az SZJA visszaosztásának változása miatt 150 millióval lesz kevesebb, mint 2010-ben, derült ki a költségvetés tárgyalásánál. Az állami költségvetés első olvasata a Ház előtt van, annak végleges változatának elfogadásakor fog kiderülni, hogy milyen további traumák érik majd a várost bevételi oldalról.

Dr. Melis János ismertette a város 2011-re, a jelenlegi önkormányzati gazdálkodásra vonatkozó törvény alapján összeállított költségvetését, aminek mérlegfőösszzege 4.032.975.000 forint lesz. Az idei 1.450.883.000 állami normatív és SZJA támogatás helyett az idén csak 1.272.737.000 forintot kap Szarvas. Ennek a kiesésnek, ill. a megtakarítások kamatbevételének az ellensúlyozására az idei számok közé be lett állítva egy 186.477.000 forintos működési hitelfelvétel is. A kamatbevételek csökkenése abból adódik, hogy a folyó beruházásokra fordított saját erővel csökkent a lekötött összeg, így annak kamatai is. Dr. Melis János elmondta, hogy 2011-re nem terveztek bérfejlesztést, csak a törvényben előírtaknak megfelelően.

Kiszely Mihály a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság elnöke elmondta, tavaly is be lett állítva működési költségre hitelfelvétel, ami végül nem lett kimerítve, és amire a 2011-es évben is sor fog kerülni, remélhetőleg hasonló eredménnyel fog zárulni.

A végén már odáig jutott a helyzet, hogy Földesi Zoltán kezdte el menteni a zászlót, miszerint ő nem látja, azt, hogy rosszabb lenne a kilátás a 2011-es évre, mint korábban, és bizakodva tekint a jövőre.

Gajdos Attila, aki az előző négy évben is a Pénzügyi Bizottság tagja volt, szomorúan vette tudomásul, hogy működési hitel felvételére kényszerül a város, ami az előző ciklusra nem volt jellemző. Babák Mihály azonnal pontosított, hogy csakúgy, mint tavaly, ez is csak koncepció, idénre is be lett állítva, és nem lett felhasználva, és remélik, hogy így lesz ez jövőre is. Gajdos Attila mégszigorúbb gazdálkodásra hívta fel képviselőtársait, és kijelentette, hogy meg fogja kérni országgyűlési képviselőinket, hogy keressenek pénzforrásokat a város számára.

Egészében véve a költségvetést jelen állapotában a testület egyhangúlag elfogadta.

Az ülést megelőzően az október végén Batthyány-Strattmann László díjjal kitüntetett dr. Sárkány Angyalka nyugalmazott háziorvost köszöntötték, akinek még Lohr Gyula gyermekkorából is akadt emléke, amikor még Gyuszika korában kigyújtotta a szamáristállót. A Doktornő hosszú évtizedekig gyógyította a város betegeit, majd alkoholfüggők gyógyítására áldozta nyugdíjas éveit.

Vélemény, hozzászólás?

Időseket loptak meg trükkös tolvajok

101119uszas

Közelítünk az 1 perchez