in

A fák nem ellenségeink!

101211fa

101211faHideg, havas eső zuhogott, ennek ellenére  rövid idő alatt tövüknél fűrészelték ki  gyakorlott szakemberek a kilencvenes években jószándékkal ültetett szilfákat, a Béke közben.

A  látvány most lehangoló, de lesz ez még sokkal kellemetlenebb érzés is!

Rekkenő kánikulában  árnyékban parkolás  helyett  a tűző napon forrósodnak fel majd a  gépkocsik, több por  hatol be a lakásokba  a forgalom  erős zajával együtt.

A fák jelenléte életünkben ugyanis nemcsak esztétikai jelentőségű!  Enyhíti, segít elviselni az időjárás, a kedvezőtlen környezeti hatások  ártalmait.

A fakivágás azért történt a Béke közben, mert  a lakók egy része szerint „mohás lett a házak  északi fala, ….meg minden más miatt is, amit egy fa létével okozni képes!”

Elvi vita helyett, a mohásodás okairól- ami  a sajnálatos  fakivágás után felesleges is- csak  néhány  kérdésünk van;
– miért nem volt lehetőség más megoldást keresni, miért kellett  sietni a fák kivágásával,
– miért nem konzultáltak megoldási lehetőségekről szakemberekkel, 
– miért nem kérték a lakók türelmét az ésszerűbb megoldás érdekében,
– miért nem lehetett a fákat ritkítani,   csak minden harmadikat,  vagy másodikat kivágni,
– miért nem kérték a Váarosszépítők véleményét sem, annak ellenére, hogy „ügyfél jogállásű a civil szervezet, aminek következtében a város életét érintő jelentős  beavatkozásokkal kapcsolatban az egyesület véleményét figyelembe kell venni?

Néhány fa megmaradhatott volna, és folyamatos újratelepítéssel, -a tarra vágás  döbbenetes látványa nélkül -kialakult volna a  lakók igényének jobban  megfelelő, szerethetőbb  fafajokból álló fasor.

Ez az „akció” több százezer forintba került, de az új fasor telepítése se lesz ingyen a KOMÉP-nek, és nekünk, szarvasiaknak sem.

A békeközi lakók emlékükbe idézhetik a kivágott szileket, miközben lakásuk ablakát kinyitják nyár derekán…

Város és Környezetvédő Egyesület

Vélemény, hozzászólás?

101210lendulet

Évvégén is “LENDÜLET”-ben

101212uszas

526950 méter úszva