in

Pezsgős jó éjszakát kívánunk!

101231torley

101231torleyMég a nyár közepén érte a newjság szerkesztőjét az a megtiszteltetés, hogy szakemberek felügyelete mellett léphetett be a pezsgőgyártás magyarországi szentélybe, a Törley Pezsgőpincészetbe. A Törley név mindenkinek ismerős Magyarországon, és mindenkinek egyet jelent: a minőségi pezsgőt. A gyáralapító Törley József  (1858-1907) a grazi Kereskedelmi Akadémia elvégzése után Champagne-ban dolgozott  és tanult, majd a pezsgőkészítés fortélyait megtanulva megalapította első saját gyárát a franciaországi Reimsben. Később így nyilatkozott: „Évekkel ezelőtt azon célból utaztam ki Franciaországba, hogy ott a champagne-i bor készítését tanulmányozzam, s tapasztalatomat hazámba, Magyarországba visszatérve értékesítsem.” A „Törley József és Társa” céget 1882. augusztus 1-én jegyezték be a budapesti cégbíróságon, és ettől az időponttól indult el a Törley márka csodálatos története. Az alapító célja a francia pezsgő hazai egyeduralmának letörése volt, mivel ebben az időben a hangadó nemesség és a felső tízezer csak a francia pezsgőt fogadta el, ugyanakkor Párizsban Törley pezsgőt ittak. 1890-ben Törley József gyárát áthelyezte arra a területre, ahol ma is működik, a XXII. kerületi Anna utcába. 20.000 m2 alapterületű pincerendszert létesített és pezsgőgyárát a legmodernebb gépekkel szerelte fel.

Törley a pezsgő mellett az automobilok nagy rajongója is volt, az ő nevére állították ki a 3. számú jogosítványt Magyarországon, ill. ő okozta az első feljegyzett automobillal   elkövetett balesetet is. Már akkor olyan fejlesztéseknél maecénáskodott, aminek eredményeképpen az autózást teljesen új, elektromos alapokra fektették volna. Ha erre is annyira ráfeküdt volna, mint a pezsgőgyártásra, akkor ma nem lenne szmogriadó az ország nagyvárosaiban. Ezeket megtudva már csak remélni lehetett, hogy a pezsgőgyártásra is maradt elég  ideje. És  mint kiderült, maradt. Modernkori pezsgőgyártó utódai már a személyiükben nem, csak cégszinten viselik a Törley nevet. A Törley-birodalomban ma több mint 300 ember dolgozik, akik  10-12 millió palacknyi pezsgőt készítenek számunkra, és aminek közel 50 százaléka pont ma éjjel fog elfogyni.

A törleys idegenvezetőnk először a tankpezsgők világába, emeletesháznyi tartályokkal teli terembe kalauzolt bennünket. Az itt készülő pezsgők hatalmas rozsdamentes tartályokban erjednek és érlelődnek, és ezek végzik legtöbbször műanyagdugóval lezárt palackokban.

A Törley honlapján ezt írják a Méthode Charmat, tartályban erjesztett pezsgőről

A pezsgő erjesztése nagy űrtartalmú, nyomásálló tartályokban történik. Az erjesztés és a 6 hónapos vagy ennél tovább tartó seprőn tartás után (így ez is minőségi pezsgő, mint az előző két eljárással készült), szűréssel seprőtelenítik, és beállítják a végleges cukortartalmat, végül palackozzák. A zárás ezeknél a pezsgőknél általában műanyagdugóval történik. Közvetlenül mustból is  készülhet pezsgő, tartályban erjesztéssel, pl. a Törley Fortuna.

Ezután megnézhettük, hogyan készül a palackban erjesztett és érlelt pezsgő. Felmerül a kérdés az ember fejében, hogy vajon miért bonyolították az életüket a Törleynél a pezsgőmesterek oly módon, hogy hordóból palackba, majd ismét hordóba és megint palackba töltötték ugyanazt az italalapanyagot. A végeredmény itt is ugyanaz, mint a másik két metódusnál, hogy a fogyasztó állandó minőséget kapjon palackról palackra.

A honlapon a következőt olvashatjuk erről: Méthode Transvasée, palackban erjesztett és érlelt pezsgő

A pezsgő 1,5 literes, úgynevezett „magnum” palackokban erjed és érlelődik. Ennél az eljárásnál a seprőn tartás ideje legalább 9 hónap , különleges tételeknél hosszabb. Az érlelést követően a palackok tartalmát zárt rendszerű, hűthető, nyomásálló tartályba ürítik, és a cukortartalom végleges beállítása után a seprőt szűréssel eltávolítják. Majd az újbóli palackozás során a kereskedelmi forgalomba kerülő palackokba töltik a pezsgőt.

A túrát a legizgalmasabb résszel zártuk, mikor leszálltunk az egyenletesen 14 C fokos pincékbe, ahol a klasszikus pezsgőgyártás ékes bizonyítékait tekinthettük meg. Az alapításkorabeli boltíves pincékben sokszázezer palack aludta két forgatás közötti álmát. A palackok hatalmas állványokon, végeláthatatlan sorokban figyelnek az állandó klimatikus viszonyok között. Maga a palackok sora csodálatos látvány. Ennek az érlelési módnak van egy érdekes momentuma, a degorzsálás, amikor a fejére állított üvegekből fagyasztással szedik ki távolítják el a jégdugóvá fagyott seprőt, amit be is mutattak nekünk a Törley pezsgőmesterei. Ugyanezzel a technológiával  készülnek a világ “legnagyobb” pezsgői is Champagneban.

A Törley honlapján ezt írják a Méthode Traditionnelle-nek nevezett módszerről.

A pezsgő ugyanabban a palackban erjed és érlelődik, mint amelyben később forgalmazzák. Az alapbor, tirázslikőr és pezsgőerjesztő élesztő keverékével megtöltött és lezárt palackokat, 12-14 °C körüli állandó hőmérsékletű pincékben, fekvő helyzetben 3-4 hónapig erjesztik, és mimimálisan 3, de esetenként ennél több évig is érlelik. Ezt követően a palackban lévő üledéket (seprőt) a pezsgőmesterek rázóállványon, szakavatott mozdulatokkal a dugóra rázzák, majd a palack nyakrészét –25 °C-os sóoldatba merítik. Az így keletkezett jégdugót a seprőtlenítés (degorzsálás) során a belefagyott seprővel együtt kilövetik. Ezután a pezsgő végleges cukortartalmát expedíciós likőrrel beállítják, a palackot parafadugóval és drótkosárral lezárják, címkézik, végül csomagolják.

A pezsgőket természetesen meg is kóstolhattuk. Sajnos jelen sorok írója olyan allergiát örökölt, hogyha az alkohol szénsavval találkozik belsőleg, akkor külsőleg az orrváladék és a nyál keveredését okozza patakokban, így korlátozott ítélőképessége nem mérvadó pezsgőügyben. Talán ezért is nem meglepő, hogy a newjságnál a Törley alkoholmentes rosé édes nyert, ami nem összekeverendő a gyerekpezsgővel, de könnyen összekeverhető a rendes, alkoholtartalmú pezsgőkkel, csak ezután még autóba is ülhet az ember. A newjság segédszakértője miután az anyósülésen távozott a pincelátogatásról természetesen más jellegű kedvencekről számolhat be. Neki a  pl. a lányok kedvence, az illatos, kellemesen édes gyümölcsös Fortuna, a különleges Tokaji borból készült Törley Tokaji, és a több nemzetközi versenyen díjas Törley Chardonnay tetszett.

Minden kedves olvasónknak valamelyik kitűnő Törley pezsgővel teli kellemes bulit, és boldog újévet kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

101229viz

Mit hoz a víz?

101231kartyanaptar

Boldog Új Évet Kívánunk! – A kártyanaptár története