in

Boldog Új Évet Kívánunk! – A kártyanaptár története

101231kartyanaptar

” Különböző kártyanaptárnak kell tekinteni, melyek képileg és/vagy feliratban eltérnek, beleértve a hátoldalt is. Különbözőségnek tekinthetők a jelentős színárnyalati eltérések is. Nem teszünk különbséget a lekerekített és lekerekítetlen sarkú naptárak között… “ Részlet a kártyanaptárgyűjtés tízparancsolatából

101231kartyanaptarA legtöbb ember izgalommal várja az év végét. Az üzletek megtelnek a karácsonyi ajándékot kereső vásárlókkal. A fenyőfa kiválasztása, az ünnepi ebéd, vacsora hozzávalóinak felkutatása és a közelgő szilveszteri buli előkészületei mindenkinek megadják a kellő örömöt illetve gondot az év utolsó hónapjára.

De vannak, akiknek másfajta izgalmakat is rejt a november, december hónap – ők a kártyanaptárgyűjtők.

Bizonyára kevesen tudják, a kártyanaptárak már több mint százéves múlttal rendelkeznek (a nagy gyűjteményekben előfordulnak az 1800-as évek végéről is példányok). Ezek a korai naptárak persze még nem mutattak olyan egységes képet, mint a mai (az 1950-es évektől készült) kártyák, de céljuk ugyanaz volt: reklámmal kombinálni a következő évi naptárt.

A divatüzletek, korabeli újságok, gyógyszertárak hirdetéseinek utánozhatatlan századeleji miliője között ott találjuk 1915-ben a gondolataiba merülő apostoli királyunkat, Ferenc Józsefet is: Mindent megfontoltam és meggondoltam – elmélkedik talán. Ekkor már egy éve tartott az első világháború…

Lépjünk egyet, egy jó nagyot, húsz évet az időben. Az 1930-as években egyre gyakrabban találkozhatunk egy-egy ma is ismert márkanévvel: Orion rádió, Lottó, Dreher sör, Aspirin. És ebben a korban is visszaköszön a történelem: Maradhat ez így? – szerepel a kérdés csonka Magyarország térképe mellett egy 1933-as kártyanaptáron. Néha humoros formában: Boldog egész Magyarországot és Csonka dugattyúkat kíván Csonka János gépgyára – hirdeti egy 1939-es naptár.

Előre a béke országának, édes hazánknak erősítéséért! – szerepel a következő kártyán. Igen, ez már az ötvenes évek. A proletárdiktatúra is hamar felhasználta propaganda céljaira a kártyanaptárt. Ezekben az években még több ma is ismert márka- és cég nevével találkozhatunk: Állami Biztosító, BÁV, MÉH, MALÉV, Keravill, Nivea, Mokép… És itt egy hírhedt márka: DDT A rovarok idegmérge – olvasható 1959-ből. Talán a jövőbe látott a rajzoló, egy csupasz emberi koponya fújja ki magából a veszélyes anyagot.

A gyűjtők az 1970-es évet vízválasztóként tartják számon. Ekkortól már olyan nagy példányszámban, gyakorisággal készültek a kártyanaptárak, hogy értékük nem sokban különbözik a mai példányokétól. Innentől katalogizálásuk reménytelen, gyűjteni őket nem évszám, hanem tematikusan célszerű.

* * *

Kedvelt téma ebből az időből az úgynevezett meztelen csajos kártyanaptár: a hetvenes évektől egyre kevesebb ruha fedi a nők idomait a naptárakon. A nyolcvanas évektől leginkább semmi. A Kádár-rendszer puha diktatúrája szemérmesen félrenézett – és mi voltunk a legvidámabb barakk!

* * *

És elérkeztünk a mához. Mert szerencsére nem itt ért véget a kártyanaptár története. Ezekben a napokban végigjárva a boltokat, kereskedéseket, számtalan reklámhordozó papírkártyát – hátlapján a 2011-es naptárral – gyűjthetünk össze. Ne dobjuk ki őket a szemétbe – évek, évtizedek múltán előkerülve kellemes emlékeket fognak felidézni…

Forrás:

Káryanaptár-katalógus

Néhány szarvasi kártyanaptár a nyolcvanas évekből és egy mai példány:

Vélemény, hozzászólás?

101231torley

Pezsgős jó éjszakát kívánunk!

110101koncert

Koncerttel búcsúzott az óév