in

Egy mozgalmas karate-nap

110109karate

110109karateJanuár 7-én mozgalmas napjuk volt a Szarvasi Harcművész és Küzdősport Egyesület vezetőinek és versenyzőinek. A nap során a városba látogatott Yutaka Koike Sensei shotokan karate mester, a Japán Karate Shotorenmei (JKS) 5. danos instruktora, aki délelőtt zártkörű, délután nyilvános edzést tartott az érdeklődők számára, este pedig a Vajda Péter Művelődési Központ pinceklubjában volt jelenésük a sportolóknak, ahol a klub évbúcsúztató, illetve évnyitó rendezvényét tartották meg.

Mint arról Lovász György elnök, 5. danos shotokan karate mester beszámolt, japán kollégáját 2009 januárja után második alkalommal köszönthette városunkban. Villámlátogatása során Yutaka Koike két tréninget vezényelt le. Előbb a klub fekete öves versenyzőit látta el hasznos instrukciókkal, majd nyílt edzés keretében egyszerű önvédelmi technikákat mutatott be, azok gyakorlati részére helyezve a hangsúlyt. Ez utóbbi „megmozdulásra” Tiszaföldvárról, Törökszentmiklósról, Szegedről, Békéscsabáról, Öcsödről, Mezőtúrról és Gyuláról is érkeztek karatékák, így mintegy 60 sportember végezte együtt a mester által bemutatott gyakorlatokat.

– A sportolók számára egy-egy ilyen edzés hasonló hatással bír, mint az oázist meglátni a sivatagban, hiszen a hétköznapok monotonitását enyhíti, ráadásul egészen új technikákat láthatnak és sajátíthatnak el – mondta el Lovász Györgyöt, aki egyben az SKI Hungary (Shotokan Karate International) magyarországi szervezetének is elnöke.

A japán instruktor mintegy 10 új elemet mutatott be, ám az edzés szünetére is jutott esemény. Rendhagyó módon, a tréninget megtekintő Babák Mihály polgármester és Yutaka Koike Sensei adta át a dan diplomát Skorka Tibornak (1. dan) és Lizon Jánosnak (1. dan), akik másfél éve tettek sikeres vizsgát az ausztriai táborban.

A japán mester megtisztelte a klub esti évadzáró vacsoráját is, amelyről természetesen a szülők, támogatók és szimpatizánsok sem hiányoztak. Értékelve a 2010-es viadalokat, Ruzsinszki György edző kifejtette, hogy az elmúlt évben jelentős nemzetközi megmérettetés hiányában az eredmények tekintetében sem tudták felvenni a versenyt az előző esztendővel. Ezzel együtt aligha lehettek elégedetlenek, hiszen a fejlődés jelei minden csoport munkáján megmutatkoztak, a legkisebbektől a szeniorokig bezárólag. A tréner külön is köszönetet mondott a szülők segítségéért, akik folyamatosan stabil hátteret biztosítanak a gyermekek versenyeztetéséhez.

Végezetül szó esett a legfontosabb idei feladatokról. Ennek kapcsán Lovász György a májusi, hazai rendezésű kontinens-bajnokságot jelölte meg első számú célpontnak.

– Jelenleg is teljes erőbedobással készülnek versenyzőink a május végi SKI Európa-bajnokságra, amelyen reményeink szerint hat-hét szarvasi fiatalért szoríthatunk majd. A kontinens seregszemléjére kiváló felkészülési állomást jelent a budapesti WKF magyar bajnokság, ahonnan érmeket remélünk tanítványainktól – tette hozzá az elnök.

Vélemény, hozzászólás?

110109doni

A doni tragédiára emlékeztek

110110cipesz

Hétköznapi hősök