in

Ugorjunk magasat, vagy döntsünk helyesen?

110123esely

110123eselyFőhet a fejük mostanában mind a szülőknek, mind a diákoknak, hogy hogyan tovább. Nagy felelősség a pályaválasztás, de általában a felelős látás legnagyobb akadálya az ego, és persze az információ- és ismerethiány. Az ember hajlamos a gyerekére ruházni az álmai beteljesítését, és ez legtöbbször elég nagy kiszúrás a gyerekkel. Sok szülő rosszul emlékszik arra, hogy ő milyen szorgalmas és okos diák volt, és ritka az, hogy a léc ne kerüljön sokkal magasabbra, mint ahol a helye lenne.

Régen az érettségi, ma pedig a diploma a minimum a szülők elvárásaiban, a boldogságot meg majd hozza a papír automatikusan, gondolják. “Ha már van valamilyen diplomád, azt csinálsz amit akarsz!” mondják útravalónak, amivel egy esztelen spirálba hajszolják a gyereket. Azt nem tudják, hogy a Szarvason oly népszerű tanári – és persze más diplomákkal is – hányan állnak az eladópult mögött, ahelyett, hogy tanult volna valamilyen szakmát, mert ha valami, az egészen pontosan kiszámítható előre, hogy hét év múlva hány tanárra lesz szükség. Ahhoz, hogy ennyi tanárnak munkája legyen, bele kell húzni utódnemzés szempontjából, kedves szarvasiak!

Február 18-a a határideje annak, hogy a 8. osztályos tanulók és szüleik kitöltsék a jelentkezési lapokat. Az iskolaválasztásban segít Szarvas Város Önkormányzatának az a nyertes pályázata, amely a TÁMOP 3.3.2-08/2-2008-0045 számú, az “Esélyegyenlőségi programok megvalósítása a szarvasi közoktatásban” címmel éppen a pályaorientációt, továbbtanulást, ahhoz kapcsolódó felkészítő egyéni és kiscsoportos foglalkozásokat, a szülők tájékoztatását, és a nyilvánosság érzékenyítését támogatja. A projekt a Vajda Péter Intézmény feladatellátási helyein kerül megvalósításra. A pályázat különös tekintettel az esélyegyenlőség kapcsán a halmozottan hátrányos helyzetű és sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók sikeres iskolavégzését, szakmaszerzését hivatott segíteni.

A projekt nyitóértekezlete  december 10-én zajlott le, ahol előadásokat hallhattak a továbbtanulásban érintett tanárok, szülők, támogatók. Az alkalmi kiállításon pedig már látható volt a program pár hetes addigi tevékenységének terméke. Az intézmény főigazgatója, Kohut Andrásné elmondta, hogy két évet kellett várni arra, hogy támogatást tudjanak nyerni, és be tudják indítani ezt a projektet, amivel a halmozottan hátrányos helyzetű és a sajátos nevelési igényű diákok továbbtanulásában tudnak segíteni majd. Természetes az együttnevelés kapcsán minden tanuló és szülei előtt nyitottak a projekt programjai.

Babák Mihály polgármester megnyitójában kijelentette, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy a közoktatásban Szarvason mindenkiből igyekeznek kihozni azt a maximumot, amit az egyén biológiai korlátjai engednek. A városnak fontos, hogy mindenki megkaphassa az esélyt a tanuláshoz. A programokban való gondolkodástól viszont óvott, inkább a folyamatosságra helyezné a hangsúlyt, mert mint mondta, a programok egyszer felemelnek, máskor elengednek teljesen logikátlan módon és időben.

Polgármesterünk után Bakulya Anna projektmenedzser mutatta be a programot, annak célkitűzéseit, szerkezetét, főbb komponenseit és azok feladatelemeit, majd Szabó Istvánné szakmai vezető a program  szakmai oldalát fejtette ki.

Segítség már van Szarvason, és ha azt igénybe is veszik, akkor talán könnyebb eldönteni és ügyintézni, hogy milyen irányban lenne érdemes gyermekünket képezni, képeztetni, már csak a lécet kellene átugorható magasságra tenni.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

110122lakossagi

Pofon nincs, 1,6%-os helyi adó van

Tűz Békésszentandráson