in

Véget ért a gombatanfolyam

110207gomba

110207gombaA Szarvasi Vajda Péter Művelődési Központ szervezésében került megrendezésre egy 10 alkalomból álló (20 óra időtartamú) alapfokú gombaismereti tanfolyam, melynek záró előadására  2011. február 4-én került sor.

A tanfolyam 45 fő résztvevővel indult, szarvasiakon kívül 6 fő öcsödi és 2 fő gyomaendrődi hallgatója is volt. A résztvevők jelentős száma miatt a tanfolyami oktatás két csoportban zajlott. A tanfolyamot a szarvasi Piacon 20 éve gombavizsgálatot végző Gaál Sándor gombavizsgáló szakellenőr vezette, aki Power Point-os bemutatókkal tette szemléletessé az elméleti felkészítést.

A tanfolyam résztvevői ismereteket szerezhettek többek között a gombák életéről, a gombarendszertanról, a gombagyűjtés szabályairól, a gombák gyógyhatásáról, a gomba szagokról, a védett gombákról, megismerhették az ehető és mérgező gombákat, a piaci gombaárusítás szabályait, a gombamérgezések típusait , a gomba tartósítás módszereit, az ehető gombák felhasználásának és elkészítésének módjait, gombarecepteket, a gombatermesztést,  a kullancscsípés következményeit és megelőzési módjait, s nem utolsó sorban száznál több gombafajt, valamint a gombahatározás módszereit.

Az elméletben szerzett ismeretanyag – elképzeléseink szerint –  egy március hónap folyamán megalakítandó „Gombász klub” keretén belül   kerül gyakorlatban is felhasználásra.  A klubfoglalkozások, melyeket szintén Gaál Sándor vezet – terepen végzendő gombagyűjtés,  határozás, egynapos vidéki kirándulások (Mátra, Bükk stb) –  ugyancsak a Szarvasi Vajda Péter Művelődési Központ szervezésében történnek (ahol a  gyűjtött ehető gombákból kollektívan készített ételkülönlegességek elfogyasztása is szerves részét képezi a klubtevékenységnek). A gombászklub természetesen nem csak a most végzett  tanfolyami hallgatók előtt nyitott, várjuk a korábbi gombaismereti tanfolyam résztvevőit, a vidékieket, valamint további érdeklődőket is.

Jelentkezés a Vajda Péter Művelődési Központban az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: 06/66/311-181; 06/20/9852-263
E-mail: kulturasokk@gmail.com

Az első klubfoglalkozás időpontja és egyben a jelentkezési határidő: 2011. március 23-án 17 óra.

Vélemény, hozzászólás?

110207hit

Hittel az egészségért

Bántalmazás Szarvason