in

Közmunkaprogram újratöltve

110214kozmunka

110214kozmunkaJanuár 1-ével átalakult a közfoglalkoztatás országos rendszere, aminek keretében négy új forma került bevezetésre, tájékoztatta a sajtó Hodálik Pál alpolgármeter csütörtökön. Ebben az új szisztémában már a vállalkozók is igénybe vehetnek bérpótló juttatásra jogosult személyeket.

Az Önkormányzat napi 4 órás, 2-4 hónapos időtartamra vehet fel munkaerőt a a programon belül a minimálbér, ill. a garantált bérminimum feléért, vagy napi 6-8 órára, 2-12 hónapos időtartamra az minimálbér időarányos részéért. Országos közfoglalkoztatási programok esetében akár 12 hónapra is napi nyolcórás munkát kaphatnak a munkakeresők. Támogatási rendszerbe bekapcsolódhatnak azok a vállalkozók, akik ezzel statisztikai létszámukat bővítik, azaz elbocsátással keletkező munkaerőhiányra nem lehet nyerni.

Az új szabályozás négy alapelven nyugszik: ellátás nélkül ne maradjanak családok, minél több aktívkorú kapjon munkát, a vállalkozók bevonásával és az önkormányzatok visszábbvonulásával ne csökkenjen a foglalkoztatottsági mutató, valamint ez funkcionáljon egyfajta “vissza a munkába” programként is.

Bérpótló juttatásra (BPJ) jogosult az, akinél a családban az egy főre jutó jövedelem kevesebb 25650 forintnál, nem rendelkezik 855 ezer forintnál értékesebb ingatlannal (a lakott ingatlanán kívül), valamint ugyanennél az értékhatárnál magasabb értékű gépjárművel, valamint együttműködik a munkaügyi központokkal. Minden jogosultnak igyekeznek végzettségének megfelelő munkát biztosítani, de a munkavállaló köteles elvállalni a legmagasabb végzettségénél eggyel alacsonyabb képesítéséhez illő munkát is.

Az Önkormányzat 300 munkavállaló foglalkoztatását célozta meg 2011-re. A rövidtávú, napi 4, ill. 6-8 órás támogatott állásokra, amivel szemben 259 főre meg is kapták az hozzájárulást. A legnagyobb foglalkoztató ebben a körben a Polgármesteri Hivatal 115 fővel és a Szarvasi Gyermekélelmezési Nonprofit Kft. lesz 96 fővel. A múltkor bemutatott térfigyelő rendszert a hosszabb időtartamú foglalkoztatás keretében 6 fő fogja végezni.

A pénzügyi források rendelkezésre állnak, a vállalkozók a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szarvasi Kirendeltségénél tájékozódhatnak a programban való részvétel feltételeiről.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

110213gulyas

Válasz Király Judit: Hideg, hideg, langyos… című cikkére

110215muzsika

A muzsikusnak dalból van a lelke