in

Perzsia a terítéken

110303perzsa

110303perzsaA Samu Tamás Gergő bábáskodása mellett létrejött Perzsa Filmnapok című rendezvénysorozatot szerdán délután, egy kis ételkóstoló mellett nyitották meg a Vajda Péter Művelődési Központ aulájában, amin a Shiraz perzsa étterem adott ízelítőt vendégeink gasztronómia kultúrájából.

Hossein Zakeri, az iráni nagykövetség tanácsosa és Décsei Mónika, a rendezvény háziasszonya nyitotta meg a fotókiállítással egybekötött háromnapos miniszemlét, amin közel-keleti ország filmalkotásaiból tekinthetnek meg négyet a szarvasiak. A Tanácsos Úr  elmondta, hogy az iráni filmek jelentősen eltérnek az Európában és Amerikában készült filmektől, mert ezek a hangsúlyt inkább az erkölcsi tanításra helyezik az akciók helyett.

A megnyitón Samu Tamás Gergőn kívül ott volt Babák Mihály polgármester, akik Dankó Bélával hárman együtt a Magyar-Perzsa Baráti Tagozat tagjai. Polgármesterünk sajnálta, hogy nem tudott olyan kerek megnyitóbeszédet mondani a vendégek nyelvén, mint ahogy tette azt Hossein Zakeri magyarul, míg Samu Tamás Gergő az Iránról kialakult, nyugati média által befolyásolt képet szeretné javítani, és a valósághoz közelíteni ezzel a mini filmszemlével.

A megnyitó után Jézusról láthattunk egy olasz filmszemlén díjazott iráni filmet eredeti perzsa nyelven, angol felirattal. Az egyik nyelvet sem beszélők számára szinkrontolmács segítette a történések megértését, majd hét órától az “Egy darab kenyér” című film vetítése kezdődött. Ma egy könnyedebb műfaj mutatkozik be, egy vígjáték, “Házasság iráni módra”, majd a holnapi záróvetítésen egy tragikomédia lesz látható “Az anya vendégei” címmel.

{jomcomment}

Vélemény, hozzászólás?

Felhívás rendészeti kiállítás anyaggyűjtéséhez

110303bringa

Kerékpárosbarát Település és Munkahely 2010