in

Dr. Marjai Gyula Szarvas Város Kultúrájáért

110328marjai

110328marjaiA legutóbbi testületi ülés előtt átadták Szarvas Város Kultúrájáért kitüntetést, amit ezúttal Dr. Marjai Gyula, az egykori Öntözési Kutató Intézet nyugalmazott igazgatója, a Szarvasi Krónika szerkesztőbizottságának tagja vehetett át. Dr. Melis János jegyző méltatásában elmondta, hogy Dr. Marjai Gyula egészségi állapotára való tekintettel kérte a szerkesztéssel járó munka alól történő felmentését, de a szerkesztőségnek továbbra is tiszteletbeli tagja marad.

Gazdag életútját Dr. Melis János jegyző Dr. Kutas Ferenc a Szarvasi Krónika felelős szerkesztőjének ajánlásával ismertette az önkormányzati képviselőkkel, a megjelentekkel és azokkal, akik a televízió előtt követték figyelemmel a csütörtöki testületi ülést.

Dr. Marjai Gyula 1930-ban született Nagykőrösön. Okleveles víz- és agrármérnök, egyetemi doktor, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa. 1953-tól él Szarvason. Az Öntözési Kutató Intézetben kezdte pályáját segéd-munkatársként. Végigjárta a tudományos kutatóélet lépcsőfokait. 1984-1990-ig, nyugdíjba vonulásáig az ŐKI igazgatójaként tevékenykedett. 1970-76-ig a DATE Főiskolai Karán főiskolai tanár, tanszékvezető. Mint nyugdíjas 2009-ig óraadó tanár volt a Főiskolai Karon. Számos magyar és nemzetközi  tudományos társaság és szervezet (többek közt a Magyar Tudományos Akadémia és az ICID, a Nemzetközi Öntözési és Vízrendezési Szövetség) bizottságainak tagja. 13 tudományos könyv szerzője és társszerzője, szakcikkeinek száma 90.

Részt vett a város kulturális és közéletében. Több mint egy évtizedig a Városi Tanács, ill. a Városi Tanács VB tagja volt. 1988-ban egyik alapítója a Szarvasi Krónika c. periodikának, feladata a mezőgazdasági rovat szerkesztése, szakcikkek írása, szakmai interjúk készítése volt. Feladatának magas szinten tett eleget. Mindmáig tagja – 2011-től tiszteletbeli tagja – a szerkesztőbizottságnak.

Mivel családi körülményei és egészségi állapota úgy alakult, hogy nem tudja tovább a szerkesztői munkát vállalni, 2011 február 1-én bejelentette visszavonulását.

A méltatás után Babák Mihály polgármester, Földesi Zoltán ömlormányzati képviselő, valamint Dr. Melis János jegyző adta át a díjat az ünnepeltnek.

Vélemény, hozzászólás?

110327kiri

Nem borult a papírforma

110328nora

tnellEmondások