in

Csillapodóban a kedélyek Szentandráson

110508bszta

110508bsztaÍgéretéhez híven ismételten lakossági fórumra hívta Sinka Imre polgármester a szentandrásiakat. Ahhoz képest, hogy a forradalmi hangulat elmúlt, és előzetesen sem lengte körül botrányszag a fórumot és általános témák kerültek a beszámolóba, meglehetősen sok érdeklődő jött el.

Elsőként az M44-es elsinkófált szentandrási lehajtója került terítékre. Samu Tamás Gergő országgyűlési képviselő az Országgyűlésben felszólalt a falu mellett, és a Tisztelt Ház néhány jelenlevő tagja előtt kifejtette, ha ez a lehajtó nem épül meg, ahogy az eredeti tervekben is szerepelt, akkor Szentandrás zsákfalu módjára sorvad el, mert 20 kilométert is kell majd autózni ahhoz, hogy az autópályáról lehajtva a faluba jusson az ember. És ki fog akkor ide eljönni? Az, aki egyébként is szeretne eljönni Szentandrásra. A megoldást településmarketingnek hívják, nem bekötőútnak. Egyedül az ipartelepítés szempontjából lehet kérdéses az autópálya távolsága, de az 1,6 százalékos helyi adó kiegyenlíti a távolságfaktort. Ebből a szempontból minden 44-es melletti település hasonló cipőben jár, mert ha elkészül az M44-es, akkor senki sem fog ide csak úgy beesni. Az fog betérni, aki itt akar pihenni, és azt nem fogja zavarni, hogy 8 vagy 15 kilométerrel többet kell majd autóznia két vagy három számjegyű úton ringó búzamezők között, sőt, még tetszeni is fog neki. Persze, kényelmesebb lenne, ha lenne lehajtó, de nem ezen fog múlni az, hogy elkunszentesedik-e a falu, hanem azon, hogy hogyan tudják “eladni” azt, amiben egyébként erős Szentandrás. Ehhez jó irányt mutathat a köröspartonnyaralunk.hu. A másik akkut témában, a Körös rehabilitációjának ügyében is felszólalt a Parlamentben Samu Tamás Gergő, felhívta a figyelmet annak sürgősségére és fontosságára.

A testület előre tekint, mondta Sinka Imre, stabilizálták a költségvetést, felújították a bölcsődét és függőben van két olyan beruházás kérdése is, ami adóbevételt generálhat, ill. munkahelyeket teremthet. A duzzasztónál mini vízierőmű épül, amit saját erőből soha nem tudtak volna megcsinálni, de így legalább évi 3-5 milliónyi adóbevételt jelenthet a községnek. Egy élelmiszeripari üzem létesítéséről folynak a tárgyalások, ami 150 szentandrásinak adhatna munkát, és a beruházók megígérték, hogy elsősorban helyieket alkalmaznának.

Szó esett még az útépítésekről is. A Polgármester Úr elmondta, hogy 28 kilométer sáros útja van a községnek, amik lefedésére nincs az Önkormányzatnak forrása, de lakossági vállalással már nem kilátástalan a dolog. Egyeztetni fognak az utcaközösségekkel, hogy milyen erőmegosztással juthatnak előbbre ebben a témában.

A előző vezetés gazdálkodására vonatkozó lakossági kérdésre a Polgármester elmondta, hogy már csak egy 7-800 ezer forintos számla anyagátvétele környékén van bizonytalanság, aminek az átvevőjét nem sikerült kideríteni, és aminek az ügyében ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést.

Összességében véve úgy néz ki, hogy Szentandráson lecsillapodtak a kedélyek, és az élet visszatér a rendes kerékvágásba.

Vélemény, hozzászólás?

110507temeto

2011. május 01. Anyák napja, Szarvas, Újtemető

110508zaszlo

Nagyon lejtett a gyulai pálya