in

Európa forgószelében

110609konyv

110609konyvEzzel a címmel jelent meg a szarvasi Digitális Kalamáris kiadásában Lengyel Béla altábornagy memoárkötete, amit az Ünnepi Könyvhét szarvasi eseményeként mutattak be június 3-án, pénteken a Tessedik Sámuel Múzeum nagytermében.

A könyvpremier közönségét Roszik Zoltán múzeumigazgató üdvözölte, majd Fabó Lászlóné, a VPI Városi Könyvtárának igazgatója emlékezett meg a Magyarországon immár 82. alkalommal megrendezett Ünnepi Könyvhétről. Ezt követte Lengyel Béla könyvének bemutatása. Takács Miklós volt aki a szerzőt, a történelmi korszakot és a katonapolitikai vonatkozásokat bemutatta, Brachna Irén pedig az, aki mndezt a könyvből vett idézetekkel illusztrálta. Dr. Molitorisz Pál először arra emlékeztette a közönséget – midőn megköszönte, hogy ismét ilyen szép számban elfogadták az invitálást –, hogy a Digitális Kalamáris, a Városi Könyvtár és a Tessedik Múzeum összefogásával már negyedik alkalommal lehetnek együtt az Ünnepi Könyvhéten a szarvasi könyvbarátok. Felelevenítette a könyv elkészültének emlékezetes pillanatait, a kezdetektől fogva, amikor Lakos Zoltán és Sőregi Zoltán a Hadtörténeti Intézetben rábbukkantak Lengyel Béla kéziratára. A szöveg szerkesztéséről javításáról, jegyzeteléséről, s megannyi érdekes munkafázisról szólva megköszönte a közreműködőknek, Pécsváradi Antal középiskolai tanárnak és Szakály Sándor egyetemi professzornak a segítséget. A Lengyel-családról szóló tanulmány adatszolgáltatóinak, a javarészt jelenlévő családtagoknak is köszönetet mondott, hogy segítették a könyv kiadását. „A szarvasi születésű Lengyel Béla altábornagy mintegy negyedszázaddal ezelőtt írta meg visszaemlékezéseit. E munkájának kiadásával adósságot rovunk le. Most kétéves munkánk végére tettünk pontot. Bízunk benne, hogy e hiánypótló munka kiadásával jól szolgáljuk múltunk megismertetését. A könyv felkeltheti városunk iránti érdeklődést, hírnevünket öregbíti. Kívánom, hogy a könyv minél több olvasónak szerezzen hasznos szórakozást, felüdülést, örömet, segítse elő történelmünk jobb megismerését.” – fejezte be dr. Molitorisz Pál mondandóját. Zárszavában Tatai László, a Digitális Kalamáris tulajdonosa megköszönte a közönségnek, hogy jelenlétükkel és könyvvásárlásaikkal támogatják a helyi értékeket feltáró és bemutató munkát. A könyvbemutató végén Babák Mihály polgármester köszönte meg a kiadónak és a könyv létrejöttében közreműködőknek munkájukat.

 

Ifjúságom
(Részlet a könyvből)

Midőn 1897. április 19-én Szarvason, Békés megyében a világra jöttem, éppen húsvét hétfője volt, és az ország az ezeréves Millenniumi ünnepek hatása alatt állott.

Szeretettel és illő tisztelettel gondolok vissza szüleimre, akik példás családi életet éltek. Öten voltunk testvérek, születésünk sorrendjében bátyám a második, én meg a negyedik voltam. Édesapám ügyvéd és földbirtokos volt, aki vezető szerepet játszott a községi és a megyei köz- és politikai életben. Így szarvasi udvarházunk nemcsak hangos volt vidám gyermekkacajtól, hanem a központja volt kulturális és szociális eseményeknek, melyekben édesanyám, egy magyar nagyasszonynak megfelelően állott édesapám oldalán. Bennünket, gyermekeket szerénységre és egyszerűségre neveltek, habár együtt duhajkodtunk a tanyai gyermekekkel. Bátyámmal együtt mégis Halásztelek, Káka-puszta és Maczó-éri szőlőnk között kocsikáztunk pónifogatunkon, hogy odahaza azután német és francia szóra fogjanak testvéreinkkel együtt.

Szarvas és környékének lakossága többségében evangélikus szlovákokból áll ma is, kiknek nyelvét bizonyos fokig sikerült elsajátítani, aminek később kitűnő hasznát vettem. A római katolikus elemi iskola elvégzése után a szarvasi ágostai hitvallású evangélikus főgimnáziumban folytattam tanulmányaimat, majd 1911-ben, követve bátyámat, aki a nagyszebeni, én pedig a budapesti cs. és kir. gyalogsági hadapródiskola növendéke lettem, s tanulmányaimat 1914-ben „jeles” összeredménnyel fejeztem be.

Az Európa forgószelében című könyv kapható a Könyv-kazetta Szaküzletben, a Tessedik Sámuel Múzeumban és a Polgármesteri Hivatal portáján, valamint megrendelhető a digitaliskalamaris@gmail.com e-mail címen.

Vélemény, hozzászólás?

11.06.03. Gyermek Néptáncosok XII. Országos Szólótánc Fesztiválja – 13. galéria

110610esely

Esély, egyenlőség