in

Szarvasi beszélgetések

110610szarvasi

110610szarvasiSzarvas István nem először járt városunkban egy kis baráti beszélgetés erejéig. Korábbi – Kérdeztem-válaszoltak – interjúkötetében helyet kapott Babák Mihály polgármester is, és akkor annak a bemutatójára érkezett a Tessedik Sámuel Múzeumba. Most is könyvbemutatóra gyűltek össze a szarvasiak, ezúttal a Városi Könyvtár épületében, hogy megismerhessék Szarvas István új könyvét, ami tulajdonképpen a korábbinak az utóélete, mozzanatok a korábbi könyvbemutatókról kiegészítve néhány új interjúval.

Egészen pontosan könyvbemutatónak indult, de beszélgetés lett belőle. Legutóbbi ittjártakor több szó jutott neki, mint most, aminek még csak nem is az egyik házigazda, Babák Mihály volt az oka, hanem egy másik vendég, a kanadai magyar Kerekes Sándor, akit Szenes János olimpikonként mutatott be, de ezt a vendég gyorsan pontosította, hogy igaz, hét olimpián vett részt, de mindig a szervező-, vagy az ellenőrzőbizottság tagja vagy vezetőjeként.

Az 1925-ös születésű Kerekes Sándor az életéről mesélt. A második világháború végén a feldarabolt Németország francia zónájában hadifogságba került, és onnan kalandos úton került ki ukrán származású feleségével Kanadába. Elmesélte, hogyan kezdte a nulláról, és jutott el az olimpiákra szervezőként, aminek során találkozott gyermekkora csodált atlétájával, Jesse Owensszel is.

Hazalátogatva meglepődve tapasztalta, hogy mennyivel másabb itt az emberek mentalitása, mennyivel pesszimistábbak a magyarok, mint választott hazájában, Kanadában, alátámasztva annak a közelmúltban megjelent felmérésnek az eredményét, hogy mi vagyunk a legboldogtalanabb nemzet a világon.

Mellékesen megjegyezzük, hogy a bemutatásra szánt könyv címe: Szarvasi beszélgetések, alcíme: a Kérdeztem-válaszoltak című interjúkötet utóélete.

Vélemény, hozzászólás?

110610esely

Esély, egyenlőség

110611szarazmalom

Beindult a Szárazmalom