in

Krónika huszonötödször

110613kronika

110613kronikaMegjelent Szarvas közművelődési és helytörténeti folyóirata, a 2011-es Szarvasi Krónika. Az évről-évre megjelenő kiadvány a közelmúltban került az elárusítóhelyekre. A mindössze 300 példányban nyomtatott kiadványból a newjság birtokába került egy tiszteletpéldány, amiből ezúton szemezgetnénk.

A szerkesztők, dr. Kutas Ferenc főszerkesztése mellett, először a Jelenidőben című rovat kezdetén részletesen beszámolnak az elmúlt év választásainak az 5. körzetben született eredményekről. Kis időutazásra hív az összpolitikai tabló, amin a régebbi motorosoknak többnyire még az első választási képük található. Kötelező gyakorlat négyévente. Ezt a 2010 májusa és 2011 áprilisa között kitüntetettek követik, majd nagyobb lélegzetvételű részt kaptak az Arborétum és zártkertek.

A Nemzetiségeink életéből rovat rövidre sikeredett. A szlovákoknál mindig minden rendben, a Cigány Önkormányzat megalakulás körüli hercehurcát tapintatosan egy mondatban foglalják össze a szerzők.

A múltunkat idéző a Múltunat idézve rovatban a Nagykönyvtár kincseiről tudhatunk meg újabb adatokat, de dr. Molitorisz Pál “Különös természeti jelenségek a régi szarvasi sajtó tükrében” című írásból megtudhatjuk, hogy mi az a melléknap. Új sorozat is indult ebben az évben. Id. Varsányi Gyula Katonaéletről szóló  írásában saját, 1940-46 között eltöltött katonaidejének és hadifogságának emlékeiből merít.

 

Az idei kötet oldalain életre kel egy letűnt kor boltosa, Darida Pál, és Holub János műhelyén keresztül az egykori szarvasi asztalosmesterek.

Brlás Attila, a Szarvasi Hobbigyűjtők tagja Benka Gyulára emlékezik, majd egy másik írásában a Turul állításától a 90-es évek elejéig foglalja össze Szarvas eme emblematikus szobrának a történetét.

A könyv Szemle rovatában szarvasiakhoz köthető könyvekről ad körképet, majd  a város történéseit követi végig napról-napra egy-egy mondatban.

A könyv végén demokráciával, kormányzással, hatalommal kapcsolatos bölcsességek olvashatók, amik közül az utolsó Napóleontól származik. Hogy véletlenül választották-e a szerkesztők, nem tudom, de így szól: Az alkotmány legyen rövid és homályos.

A 2011-es kötet hátuljára javasolom, hogy nagy szarvasiak mondásaiból válogassanak a szerkesztők, de hogy nehezítsük is a feladatot, nem szerepelhet benne az autentikus szó. A gyűjteménybe egyből felajánlom a következő idézetet, ami garantáltan egy közismert szarvasi polgártól származik, ami már életében klasszikussá vált és ami így szól: Még sohasem voltam olyan elfoglalt, hogy készpénzt ne legyen időm átvenni.

Akit érdekel Szarvas története, annak kötelező, a többieknek ajánlott olvasmány. Egy biztos, mindenki talál benne számára érdekes olvasnivalót.

Vélemény, hozzászólás?

110613grill

A nyár ízei

110614dada

Ismét D.A.D.A. nap