in

Zátonyi János (1947-2011)

ZÁTONYI JÁNOS – Ambrózfalván született, 1947. november 20. +Zátonyi Pál evangélikus lelkész és +Rohoska Margit evangélikus tanítónő gyermekeként. Az általános iskola után Szarvason szerzett érettségit a Vajda Péter gimnáziumban 1966-ban, és még ebben az évben – követendő édesapja példáját – jelentkezett az Evangélikus Teológiai Akadémiára, ahol 1971-ben befejezte teológiai tanulmányait. Felszentelésére 1971. július 4-én került sor Csabacsűdön.

1971. szeptember 1-től Békéscsabára került egyházmegyei segédlelkésznek. 1974-ben házasságot kötött Náfrádi Erzsébettel, és ebből a házasságból 2 gyermeke született. Békéscsabai segédlelkészi szolgálatát 1975. június 15-ig töltötte be. Ugyanezzel a dátummal helyettes-lelkésznek küldte ki püspöke Medgyesegyházára, és pár hónap múlva, 1975. szeptember 20-án parókus lelkésznek választja meg a gyülekezet az agilis fiatal lelkészt. Ezt a szolgálatát 1988. szeptember 30-ig folytatta, amikor egy időre abbahagyta a lelkészi szolgálatot.  Az élete annyiban is változott, hogy akkori feleségével, gyermekei anyjával úgy döntöttek, hogy ki-ki külön külön folytatja az életét. János a most fájószívvel gyászoló feleségével, Kunstár Erzsébettel 2003. november 21-én a házasságkötött. Az esküvőre együtt készültünk, két dolgot mondott: 1) tudom, mi a bűnbocsánat, hogy újat kezdhetek, bár az életem jó része elment, és 2) ajándéknak tekintem mindezt. Ez a lutheránus teológia lényege: 1) tudom mi a bűnbocsánat és 2) minden ajándék, azaz kegyelem.

2005. április 29-én újra sikeres lelkészvizsgát tett. Boldog volt, hogy újra felveheti a Luther kabátot. Egészségi állapota miatt leszázalékolták, de munkát vállalt:  2006. február 1-től 2010. február 27-ig bekerült a Szarvas Ótemplomi szeretetszolgálatba. 2007 végétől a tanyagondnoki szolgálatot kezdte meg. Nagyon szerette ezt a feladatot. A nehéz sorsú emberek fizikai és lelki bajaikban  megsegítése minden lelkésznek nagy kihívás, ő ezt odaadó lélekkel végezte. Középhalmi Misszióban hetente egy alkalommal tartott Istentiszteletet. Vasárnaponként az Ótemplomba kisbusszal szállította be a gyülekezeti tagokat.

Az egyházmegyében ott helyettesített, ahol szükség volt rá. 2010. február 28-i dátummal Gáncs Péter püspök helyettes-lelkészi szolgálattal bízta meg a Szarvas Újtemplomi gyülekezetben. Hatalmas ügybuzgalommal vetette magát a munkába, már 4 hónappal korábban, amikor még a tanyagondnoki szolgálatot is ellátta. 4 hónapig mind a két munkakört ellátta, óvtuk is, de ő mindig hangsúlyozta, szívesen dolgozik.

Feleségével, Erzsikével 9 éven keresztül igazi támaszai voltak egymásnak, megértésben segítették egymást, s egymás családját.

2011. június 10-én szíve utolsót dobbant, ami azt jelenti, hogy 63 esztendő és 6 hónap 20 nap után Megváltó Ura hazaszólította ebből a világból, és most gyászolják és búcsúznak tőle a szerettei. Temetésére 2011. június 20-án került sor a szarvasi (Tessedik) Ótemplomban, ahol e sorok írója Ézs 41,10.13. alapján hirdette személyes hangvétellel Isten igéjét erősítő és vigasztaló szándékkal: 10Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítlek, meg is segítlek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak.  13Mert én, az ÚR, a te Istened, erősen fogom jobb kezedet, és ezt mondom neked: Ne félj, én megsegítlek!

Mindannyiunk reménysége Isten kegyelme Jézus Krisztus által.

Vélemény, hozzászólás?

110621foci_400

A minimális célt teljesítették a szarvasi focisták

110622szlovak

A boldogság kék madara