in

Ismét Leonardo a Vajdában

110623vajda

110623vajdaEz év januárjában iskolánk három pályázatot nyújtott be az Európai Unió Egész Életen Át Tartó Tanulás Program Leonardo da Vinci Mobilitási programjára, mindhárom pályázatunk elnyerte a Tempus Közalapítvány támogatását mintegy 39.000 €, közel 10.5 millió értékben. A Leonardo mobilitási projektekben szakmai alapképzésben részt vevő tanulók vehetnek részt azzal a céllal, hogy a szakmai gyakorlatuk egy részét egy külföldi fogadó intézményben illetve vállalkozóknál töltsék. Ez alatt az időszak alatt a résztvevőknek alkalmuk nyílik külföldi munkatapasztalat megszerzésére, szakmai tudásuk és készségük fejlesztésére, valamint az idegen nyelv aktív gyakorlására.

Az első projektet, a tavalyi sikeresen lezárt pályázatunk folytatásaként, a németországi Chemnitz városának szakképző intézményében, az F+U Sachsen gGmbH-nál valósítjuk meg. A „Korszerű vendéglátóipari technológiák megismerése az egészséges táplálkozás jegyében” címet viselő projekt keretén belül 8 vendéglátás szakmacsoportban tanuló diáknak lesz lehetősége, hogy négy héten keresztül a német fogadó intézményben illetve a város színvonalas éttermeiben és hoteleiben töltsék gyakorlatukat.

A második pályázatunk sikeresen elbírálásával új szakmákat is be tudunk vonni a mobilitási programba. A „Népi motívumok, hagyományok megőrzése a mai bútor-, és építőiparban” projekt szintén ennél a német intézménynél valósul meg, 4 kőműves, 3 szobafestő, mázoló és tapétázó valamint 3 bútorasztalos tanulónk utazik ki a jövő tanév szeptemberében Chemnitzbe.

A harmadik eredményes pályázat célországa Finnország. Mänttä város szakképző iskolája, akivel a tavalyi tanévben sikerült egy nagyon jó partneri kapcsolatot kiépíteni, és szándékukat fejezték ki, hogy nyertes pályázat esetén a következő évben is szívesen fogadják diákjainkat. A „Hasonlóságok és különbségek a két nemzet gasztronómiájában” című projektben 6 vendéglátás szakmacsoportban tanuló diákunk fog három hetes szakmai gyakorlaton Finnországban részt venni. A külföldi gyakorlat elismeréseként a résztvevők az Európa szerte általánosan elfogadott Europass mobilitási igazolványt kapják meg, amelyet referenciaként használhatnak fel a későbbi hazai vagy külföldi munkavállalásnál. Remélhetőleg mindhárom projektünk az előzőekhez hasonlóan eredményesen és hatékonyan zárulnak majd.

Bertalan Ágnes
Projektkoordinátor

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

110622foteri

Iskolások leszünk

110624simonfiala

Családias kajakverseny