in

Üdvözlünk téged tarka nyár…

110627szlovak

110627szlovakFennhangon kiabálták egymás után háromszor, hogy VAKÁCIÓ! VAKÁCIÓ! VAKÁCIÓ!, majd ugyan ezt szlovákul is PRÁZDNINY, PRÁZDNINY, PRÁZDNINY a művelődési ház színpadán lévő tanulók, mikor 183 tanítási nap, kitartó tanulás, megfeszített munka és mozgalmas tanév után, június 19-én végre kitört a nyáriszünet a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthonban. Színes léggömböket szorongattak a kezükben a szín ötös tanulók, ez már csak hab volt a tortán a jutalomkönyv és emléklap mellé, ami a jó bizonyítványért dukált. Se táska, se vonalzó, se munkafüzet a közeljövőben nem szükséges, mert a tanév értékelése után kezdetét vette a megérdemelt kikapcsolódás. Medvegy Pálné igazgatónő köszöntötte a tanévzáró ünnepségen megjelent Dr. Štefan Daňo főkonzult, Földesi Zoltánt az oktatási bizottság elnökét, Gombár Györgyné képviselőt, Závoda Ferenc megyegyűlési tagot, Dankó Pált és Frankó Pálnét az iskola alapítványának kurátorait, Voska Anci néni nyugdíjas pedagógust, a szülők választmányának elnökét Kincsesi Bélát és elnökhelyettesét Deák Mártát és Galát Jánost aki a profi citerások tudását gyarapította a 10 hónap alatt és hagyományaihoz híven idén is egy citerát készített és adott át a legjobb pengetősnek, aki idén Oroszki Norbert lett.

Mivel is telt a tanév? Mozgalmas, színes, rendezvényekkel teli tanévet zár az iskola. Volt cseh, román, szlovák szakmai delegáció, kül-és belföldi továbbképzés, ősszel az intézmény megkapta a Békés Megyéért elismerést. Együttműködés kezdődött a nagylaki líceummal, országos rendezvényen a házigazda feladatát látta el az iskola. Pályázati segítséggel 10 interaktív tábla került használatba az Országos Szlovák Önkormányzat jóvoltából. Gyakran kérték az iskola énekkarát és citerásait szerepelni a város más intézményeibe. Volt škola v prírode, sítábor, oktatási államtitkárok munkalátogatása. A város vezetése is megtisztelte figyelmével az iskola programjait. Hegedűs Dalma tanuló egymaga 11 helyen bizonyított, ezen túl az intézmény tanulói Benedek Elek Mesemondó versenyen, Kazinczy Szépbeszéd versenyen mérettették meg magukat igen jó eredménnyel. A Simonyi Zsigmond Helyesírási verseny területi döntőjéből 5.-8. osztályig 1. és 2. helyezést hoztak haza a diákok, megyei szinten II. helyezettek. A Bendegúz Levelező verseny arany minősítése, Novellaíró pályázat országos II. helye, Horváth Mihály magyar verseny II. helye, városi helytörténeti vetélkedő, angol nyelvi verseny, katasztrófavédelemben, elsősegélynyújtásban körzeti 1., megyei 3. helye, a Szlovák Kutató Intézet különdíja az iskoláé, valamint szépek a  sport és  mozgáskultúrát segítő tevékenységek eredményei. Mindehhez türelem, kreativitás, jó szándék és sok stressz társult. Nemzeti ünnepeken, fenyőünnepen, farsangon, alapítványi bálon is a 3-as diák-szülő-pedagógus egység egy célért lüktetett, felvállalt vidámságot és játékot. Az iskola értékrendje, jó hangulata annyira fontos, mint a jegyek a bizonyítványban.

 

A 340 tanuló eredménye alapján 4,17 az iskola tanulmányi átlaga. 9-en kaptak nevelőtestületi dicséretet, 31 tanuló kitűnő, 39 jeles, 1 elégtelen. 215 tanuló példás magatartású, 110 jó, 13 változó. 48 tanuló szorgalma kívánnivalót hagy maga után. 1032 a dicséretek száma, ebből 414 igazgatói, 350 osztályfőnöki, 167 szaktanári, 267 tantárgyi dicséret. 167 figyelmeztetés volt az évben, ebből 7 igazgatói, 78 osztályfőnöki. Vendégtanároknak is megköszönte az igazgatónő az éves feladatvégzést, valamint Frankó Annának, a Vernosť elnökének a segítséget a drámatáborhoz és a hagyományőrző táborhoz, amit pályázati forrásból finanszíroztak. Ezek is tükrözik, hogy van értelme a csapatmunkának, az összefogás eredményeként sikeres tanévet zárt az iskola. A Szlovák Iskoláért és Óvodáért Alapítvány kuratóriuma a 2010/2011-es tanévben is támogatta 22 tanuló nyelvvizsgához jutását, 90 fő szaktáboroztatását és az óvodai szakfeladatok ellátását 200.000.- Forinttal. Így könyvjutalmakra és vásárlási utalványokra 300.000.- Forintot, nyelvvizsgára 474.721.- Forintot, szaktáborokra 380.000.- Forintot fordított. Földesi Zoltán, az Oktatási Bizottság elnöke is köszöntötte az évzáró vendégeit és a fürge lepkék hajtásra, bújócskázásra, papírhajó úsztatásra felkészült tanulókat. Elmondta, hogy a szlovák iskolában napi szinten tettek azért a pedagógusok és gyerekek, hogy hozzáférjenek a tudáshoz, mely nélkülözhetetlen az életben való boldoguláshoz. A csillogó, lelkes gyermekszemeknél nincs szebb, ehhez párosult az év folyamán a tudás. A szülőket biztosítja arról, hogy ez a jele annak, hogy gyermekük jó kezekben és jó helyen van. Az énekkar Molnár-Budai Barbara vezénylésével, Sindel Csilla, Fonád Zoltán és Gál Dolli pedagógusok segítségével vidám nyári hangulatot teremtett a ropogós cseresznyéket, zümmögve szökkenő bogarakat és strandot idéző dalokkal. Ezen túl iskolakezdésig nem is maradt más feladat hátra, mint hársfaillatot szippantani, a tájban gyönyörködni, pihenni, magukra vigyázni, otthon segíteni a szülőknek, nagyszülőknek és a kedvenc ételüket kérni, olykor pedig a vidám iskolai emlékekre gondolni.

– Maya –

Vélemény, hozzászólás?

110626viziszinpad

Bemutatkozott a Vízi Színház

110627ecseri

Egy letűnt kor ragyogása