in

Tanulni, tanulni, tanulni

110710help

110710helpPuskás János dékán már barátként köszöntötte a Európai Unió által támogatott HELP projekt résztvevőit, akik négy országból, Romániából, Horvátországból, Szerbiából és Magyarországról érkezett partnereket és a meghívott vendégeket. A projekt 2009-ben kezdődött és 2012-ig tartó időszaka alatt a Nagy-Alföld területéről érkezett tagok azt keresik, hogy milyen kitörési területeken, hogyan tudnák kiszolgálni az oktatásból kikerülő diákanyaggal a vállalkozások szakemberigényét.

Puskás János elmondta, hogy a SZIE Mezőgazdasági Főiskolai Karán gyakorlat-orientált képzést kapnak a hallgatók és kiváló kapcsolatokat ápolnak a cégekkel. Reméli, hogy a felsőoktatás racionalizálása során létrejövő 15 felsőoktatási központ egyikének a tagjai lehetnek.

Meg kell változtatni a felsőoktatás szerkezetét, a munkaerőpiaci elvárásoknak megfelelően át kell alakítani azt, jelentette ki Dobos Gábor a TEMPUS Közalapítvány koordinátora, aki szerint szükség lenne olyan, esetleg  képesítést nem adó, pl. cégen belüli képzésekre is, amiken egy-egy speciális feladatra készítenének fel dolgozókat. Fontosnak tartja, hogy az Európán belüli mobilitás jegyében más országokba olyan egyszerűen lehessen képzésekre jelentkezni, mint ahogy jellemző volt az a középkorban.

A vállalkozói szféra számára átláthatóvá kell tenni, hogy honnan milyen szakemberek kerülnek ki, ami lényegesen megkönnyítené a diplomások elhelyezkedését. Ahogy az egyik előadó szájából elhangzott, ők egyébként jobb helyzetben vannak, mint az alacsonyabb képzettségű munkavállalók, mert náluk csak 100-ból 5 ember van munka nélkül, míg az országos munkanélküliségi ráta 10% körül van.

Mike Alderson a projekt vezetője szerint a gyorsan változó világ változásaira megfelelő választ kell adni, ami jelen esetben egy megújult képzési rendszerben rejlik. Míg Magyarországon a 25-64 év közötti lakosság 4 százaléka vesz reszt képzésben, addig a fejlettebb nyugati államok 20-30 százaléka. Ott már bebizonyították, hogy az élethosszig tartó tanulás,  képzés szükséges ahhoz, hogy a felgyorsult követelményváltozásokat a társadalom megfelelően tudja követni.

Vélemény, hozzászólás?

110710penztarca

Boldogulni

110711_tessedikp

Tessedik közeleg