in

Jó a rosszban

110712gimi

110712gimiAz se jó, ha az embernek nincs pénze, de az is sok bajjal járhat, ha van. Pláne, ha azt pályázaton nyerte az ember, jelen esetben a Vajda Péter Intézmény. Babák Mihály polgármester a Vajda Péter Gimnázium aulájában igazi one man show keretében mesélte el a szakmai közönségnek annak a közbeszerzési procedúrán átment pályázatnak a kálváriáját, amin Szarvas Város Önkormányzatának három alintézménye, a Gimnázium, a Szakképző és az Általános Iskola 47 és fél millió értékben nyert 55 db iskolai PC csomagot, digitális táblákkal, tantermi csomagokkal, szavazószoftverrel, WIFI hozzáféréssel és Speciális Nevelési Igényű, hallássérült, gyengénlátó és tanulási nehézségekkel küzdő gyereke segítésére szolgáló csomagokkal.

Nehéz szülés volt, amit a Közbeszerzési Tanács sem könnyített meg. Olyan apróságoknak a tisztázása került csak hatszázezer forintba, hogy egyes vagy kettes fali csatlakozók vannak az ajánlatokban. A legutóbbi baj, hogy az eszközöket 10 millióval olcsóbban tudják megvenni, mint a pályázat elbírálásakor, és amit nem tudnak másra fordítani, így az is meg vissza az EU-hoz. A sok negatív élményt talán ellensúlyozza, hogy önerőt nem igényelt a pályázat, teljes egészében az Európai Unió finanszírozza. Így talán könnyebb lenyelni a gombócokat, amit a pályázók elé raknak. Az, hogy a magyar közbeszerzési rendszert nem épeszűek találták ki, régóta tudjuk, de azért országgyűlési képviselő, hogy az asztalra csapjon, ha nyilvánvalóan rossz a rendszer.

Egy biztos. A pályázatot augusztusban a betanításokkal le kell zárni, és szeptemberben az új technikával kell kezdeni a tanévet.

Vélemény, hozzászólás?

110712foldesi

Egyik szeme sír, a másik nem

110713fabri

Világcsúcs háromszor