in

Csángók itthon

110717csangok

110717csangokSeidl Ambrus katolikus plébános amellett, hogy több, a gyülekezetet ért örömhírről számolhatott be, a Szent Klára Római Katolikus Templomban köszönthette azoknak a moldvai csángóknak a csoportját, akik egy hétig vendégeskedtek városunkban. A fiatalok egy úgynevezett keresztszülői program keretében érkeztek Szarvasra hétfőn. A programban, a keresztszülői oldalon olyanok vehetnek részt, akiknek lehetőségük van, és hajlandók is időt és anyagiakat arra fordítani, hogy határon túl élő magyarokat lássanak vendégül azért, hogy azok magyarságtudatát erősítsék, a magyar szokásokat és a magyar nyelvet őrizzék, tartsák életben otthonukban is.

A csángók ebből a szempontból is különleges népcsoport, mert ők azok a magyarok, akik földrajzilag soha nem tartoztak még a Történelmi Magyarországhoz sem. Arról, hogy hogyan kerültek oda, sok elmélet született. Egészen a honfoglalás korától származtatják létüket, aminek a határőrnek hagyott csoport adta alapját, majd hozzájuk érkeztek mintegy 250 éve azok az erdélyi kivándorlók, akik az osztrák besorozások elől menekültek a Kárpátokon túlra. Annak ellenére erős bennük a hovatartozás tudata, hogy az ottani hatalom mindmáig nem ismeri el a magyar kisebbséget, nincs magyar nyelvű oktatás sem. Viktori és Paulina, a két tanárnő, a saját házukban tartanak magyar foglalkozásokat esténként, ahol gyakorolják a magyar nyelvet és szokásokat, magyarul mesélnek, magyar táncokat járnak.

 

A keresztszülő program keretében a Garai család vendégei voltak a héten, ami mellé támogatóként odaállt a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. és Erdélyi István vezérigazgató is. Ezalatt a hét nap alatt sok jó dolog történt velük. Voltak Ópusztaszeren és megnézték a Feszti körképet, amit a két tanárnő nagyon tanulságosnak tartott, megtekintették az Experidance előadását, délelőttönként úszni tanították őket az uszodában, de zenélt nekik a kondorosi citerazenekar is.

A jelenlegi program szervezőinek további terve, hogy Somoskán szeretnének létrehozni egy magyar házat, ahol “intézményes” keretek között ápolhatnák távolra szakadt rokonaink közös nyelvünket és hagyományainkat, amihez további támogatók csatlakozását is várják. A vendégek és a vendéglátóik köszönik minden magánszemélynek és szervezetnek a szeretetteljes fogadtatást, a segítséget, amit ittartózkodásuk során kaptak.

Vélemény, hozzászólás?

110717varnagyek

Zenés búcsú

110718lo

Lónapot kívánunk!