in

Átadták a szakorvosi rendelőket

110720szakorvosi

110720szakorvosiKedden a szakmának mutatták be, ma, szerdán, pedig megnyitották a felújított szakrendelő épületét. Az épület kívül-belül teljesen megújult. Szarvas főutcájának egyik legmeghatározóbb épülete ismét teljes pompájában tündököl, ami nekünk, szarvasiaknak, de a városba érkezőknek, ill. az átutazóknak is amellett, hogy esztétikai élmény, egy gondozott, karbantartott alföldi kisváros benyomását nyújtja.

Ahogy az mindkét alkalommal elhangzott, a pályázati pénzből történt közel hatszáz milliós renoválásnak és modernizálásnak 10%-os önerőszükséglete volt, ám ennek egy részére is pályáztak, így kb. 50 milliójába került a városnak. Eddig is voltak részleges felújítások, pl. a labornál, de a 70-es évek óta ez az első átfogó.

Ezzel a megújulással strukturális átalakulás is történt. Az összes szakrendelés átköltözött ide, kivéve a reumatológia, ami a Városi Gyógyfürdő mellett maradt. A korábban itt székelő háziorvosok átköltöztek a Vasút utcai tömbbe. Az új rendben való eligazodást térképek segítik. Bevezetésre került egy hívószámos rendszer is, aminek segítségével könnyebben eligazodnak az ajtók és a rendelések között a betegek, és a sorrendiség is biztosított ezáltal, azaz a nagyobb kísérettel és hanggal érkezők is kénytelenek lesznek kivárni sorukat.

Ezeken túl a legfontosabb, hogy az eszközpark és az informatikai rendszer is megújult és egy modern képalkotó rendszer is beszerzésre került. Ezentúl képesek lesznek az orvosok házon belül konzultálni a rendszeren belül, de digitális alapon kérhetnek távsegítséget is, ill. a helyben készült leleteket informatikai úton továbbíthatják is.

Kialakításra került egy négyágyas nappali kórház, amit azok vehetnek majd igénybe, akik egy-egy infúziós kezelésre kénytelenek voltak elutazni vidékre. Nagy előrelépés ez, ami a szarvasiak és kistérségi lakosok kényelmét szolgálja.

A megnyitóra eljött Kovács József, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke, aki elmondta, hogy elég rossz helyet, a huszonötödiket foglaljuk el a 27 uniós tagállam között egészségügy szempontjából. A vezetés csak mintegy 15%-ban tudja befolyásolni, pl. ilyen beruházásokkal a társadalom egészségi szintjét, a többi az embereken, ill. a szemléletükön múlik. Ennek fényében ránk férne egy alapos szemléletváltás.

Megnyitón dr. Melis János jegyző tájékoztatta a megjelenteket, hogy a Kistérségi Járóbeteg Szakrendelő ettől kezdve dr. Lohr Gyula (1903-78) nevét viseli majd, akinek a gyermekorvoslás terén mutatott fáradhatatlan munkája elismeréseképp így fejezi ki háláját az utókor.

Vélemény, hozzászólás?

110719etelosztas

Ételosztás melegben

110720koroskupa

Kajakosok a strandok előtt