in

A Bárka kikötött a Víziszínpadnál

110820barka

110820barkaElröpült az idő és máris túl vagyunk a Vers a víz felett című kulturális sorozat záró előadásán, amit a Békés Megyei Jókai Színház művészeinek segítségével estéről-estére rendeztek az új Víziszínpadon. Aki rendezvényről-rendezvényre járva végigköveti a szarvasi kulturális élet eseményeit, egy forintot nem tett volna arra, hogy itt napról-napra 100-200, nem egyszer 300, de a legrosszabb esetben is 30 ember jön el meghallgatni a klasszikus és a kortárs költők verseit. Igazi szarvasi sikertörténet.

Csütörtökön este az eddigiektől eltérően egész csokor Békés megyei kortárs költőt láthattunk a színpadon. Banner Zoltán, Elek Tibor, Erdész Ádám, Kiss László, Kiss Ottó, Magyari Barna és Szabó Tibor Benjámin mellett a hazai színeket  Hartay “Nyúlzug” Csaba képviselte. Az est házigazdája Demeter István volt, akinek ezen a napon a magyarhangja a felesége, Vacsi Mária festőművész volt, ugyanis hajóskapitányunk hangja valahol a víz felett maradt.

A kezdés majd félórás késéssel kezdődött, amit a nagyszámú közönség időnként tapssal próbált siettetni, de ez nem sikerült. Az a ritka helyzet állt elő, hogy nem a polgármesterünkre várt a tömeg, hanem a “Határon túra” bringásaira, akik csütörtök délután érkeztek városunkba a trianon előtti MAgyarország határáról, Gyimesbükkről, és az előadás előtt még megkoszorúzták a Történelmi Magyarország közepét jelző emlékművet. Miután megérkeztek, Babák Mihály polgármester és Farkas Zoltán Békés megye közgyűlésének elnöke fogadta Révész Máriuszt és társait, hogy két újabb szalag kerülhessen a zarándokok zászlócsúcsára, Békés megyéé és Szarvasé. Révész Máriusz elismerését fejezte ki Farkas Zoltán felé, aki 40 egynéhány kilométert tekert velük egy bavásárlókosaras váltó nélküli kerékpárral, és az egész napját szabaddá tette a kedvükért. A kerékpárosok zarándokútja a határon túliakkal való kapcsolattartás fontosságára hívta fel a figyelmet, amiről politikai, nemzeti és ideológiai hovatartozás nélkül csak jókat írt a sajtó mindkét országban. Helyi politikusaink meg is tették felajánlásaikat, ami 50, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes Dévai Szent Ferenc Alapítványa által nevelt gyerek vendéglátására szólt. A gyerekek 3 napos kirándulása alatt a szállást Szarvas, míg a belépőket a megye állja.

A nemzeti intermezzo után a Bárka című irodalmi, művészeti, társadalomtudományi folyóirat utolsó számaiból tallóztak a költők és a hazai pályán evező Hartay Csaba utánozhatatlan stílusában mosolyogtatta meg a közönséget. Csaba a szabad versek nagymestere. Célja nem a rímfaragás, hanem a szórakoztatás, elgondolkodtatás. Ezen az estén is mindkettő sikerült neki. Az estet Tege Antal színművész és két csodálatos hangú csodaszép énekes Demeter Ivett és Liszi Melinda tette feledhetetlenné.

Reméljük, jövőre ugyanitt találkozhatunk estéről-estére!

Vélemény, hozzászólás?

110819somogyi

A Szarvasi FC célja ismét a bennmaradás

110821villon

Egy este Villonnal