in

Egy este Villonnal

110821villon

110821villonMegmondom őszintén, hogy kevés olyan versfelolvasó esten voltam, mint amilyen a szerdai este volt Bartus Gyula jóvoltából.

A már megszokott időben, 8 órakor közeledtem a Szarvasi Víziszínpad felé, remélve, hogy ismét egy különleges, jó hangulatú estében lesz részem. Mindig olyan nyugalom járja át a testem, mikor a színpad felé közeledek. Csak lehuppanok a Körös partján, hallgatom a verset, s a felolvasóra koncentrálva néha körbepillantok a tájra, a csillagokra, a sötétedő égboltra.

Mielőtt egy versfelolvasásra indulna az ember, bizonyára végigfut egy pillanatra a fejében, hogy mit is tud a költőről, tud-e egyáltalán valamit, hisz jó tudni milyen hangulatra számíthatunk. Az iskolai tanulmányimból fel-fel rémlett egy-két dolog, de írásaira pontosan nem emlékeztem. Szerencsére az est házigazdája, a jegyző urat helyettesítő Paluskáné Udvarhelyi Judit Aljegyző Asszony gondoskodott arról, hogy pár mondatban a költő munkásságával, illetve a verseket felolvasó színész munkásságával is megismerkedhessünk.

Szép nagy tömeg gyűlt össze a lelátón, s a köszöntés első mondatait követően 2 fiatal művészpalántával is megismerkedhettünk, akik a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola volt tanulóiként, hangulatot varázsoltak az estéhez.

Aztán jött a találkozás Villonnal. Mert aki ott volt, tényleg már érezhette a levegőben Bartos Gyula előadása kezdetén, hogy valami megváltozott, s egy más világba csöppenünk. Mintha a költő maga ült volna velünk szemben. Egyszer a búja szerelmet megélő költő, máskor pedig a mélabús hangulatú költő öltött alakot előttünk. Azok, akik kevesebb szer vesznek részt színi előadásokon néha csendes nevetésben törtek ki, mert tényleg volt, hogy olyan érzelemváltozást figyelhettünk meg a színészen az este folyamán, hogy jól esett egy kicsit elmosolyodni. A versek nagy része azért nem az a tipikus egyszerű, laza, pozitív töltésű versek voltak, mégis jó volt hallgatni, s belelátni kicsit abba az akkori kor mindennapjába.

Érzelmes, hangulatos volt a felolvasás, melyet színesített Fehér Tímea, a versekhez hangulatában illő két dal eléneklésével. Az estét az Aljegyző Asszony zárta, megköszönve a jelenlévőknek, hogy ellátogattak ide. Záró mondataiban említette meg azt is, hogy Fekete Péter Igazgató Úr a felolvasások sikereit látva, egy bónusz estével lepi meg a közönséget, 2011. augusztus 24-én.

Teemy

Vélemény, hozzászólás?

110820barka

A Bárka kikötött a Víziszínpadnál

110821foci

Erős volt a makói hagyma