in

Hattal több magyar van

110912magyarok

110912magyarokA címben szereplő állítás csak kis kiegészítéssel igaz. A magyarok száma nem, csak a magyar állampolgárok szám változott vasárnap, amikor az Evangélikus Ótemplomban hat, az elszakított országrészeken élő személy tett állampolgársági esküt. Ahogy az a második Orbán-kormány regnálásának rögtön az elején törvénybe foglaltatott, a határon túli magyarok egyszerűsített és gyorsított eljárás keretében lehetnek magyar állampolgárok. Ennek a pillanatnak lehettek tanúi az érdeklődők, akik eljöttek vasárnap reggel az eseményre, hogy Lázár Zsolt evangélikus lelkész termésáldása előtt jelenlétükkel is bocsánatot kérjenek a 2004. december 5-i népszavazás szégyenletes eredménye miatt.

Katona Csaba és Katona Éva, valamint gyermekeik, Katona Szabolcs és Katona Zsuzsa Szarvas testvérvárosából, Szentegyházáról, nyújtotta be a kérelmét. Ők hosszú évek óta itt vannak minden olyan eseményen, amire testvérekként  hívják őket. Csomós Csaba János Erdélyből származik, de Szarvason él, valamint a szabadkai Prcic Tomislav kívánta nálunk letenni esküjét, aki a gyorsabb ügymenet miatt döntött városunk mellett.

Babák Mihály polgármesterségének talán legmeghatóbb és legfelemelőbb pillanatait élhette a szertartás alatt, miközben minden jelenlevő a könnyeivel küszködött. Az esküt tevők nevében Katona Zsuzsanna “Kedves Szarvasi Honfitársaim” megszólítással kezdte köszönetét.

Vélemény, hozzászólás?

110911kovacskati

Levezetés Kovács Katival

110912nevnap

Mi van a nevedben?