in

Évfordulóra készülve

110919katolikus

110919katolikusMi a titka annak, hogy egy előadótermet megtöltsünk emberekkel? A receptet megtudtuk Seidl Ambrustól a Szent Klára Római Katolikus Templom plébánosától, aki rutinosan nem egy zongoristát hívott meg a templom kétszázadik évfordulójára felkészítő előadássorozat első alkalmára, hanem egyből két női kórust is. Ebből adódik, hogy a templom Szent Cecília kórusának és a Városi Kamarakórus hölgytagjai fellépésük után legalább húszfőnyi hallgatóságot generáltak. Persze ez csak vicc, mert ennél lényegesen többen voltak kíváncsiak arra, hogy mi történt Szarvason kívül a Szent Klára templom felszentelésének évében. Az előadás címe “1812 és kora”, az előadó pedig Roszik Zoltán, a Tessedik Sámuel Múzeum igazgatója volt.

Úgy látszik, hogy a kora délelőtti előadásra mindenki kipihenten, humorának teljes birtokában érkezett. Hodálik Pál alpolgármester örömmel jött el, hogy néhány üdvözlő mondattal köszöntse a megjelenteket. Ahogy az alpolgármester mondta, ha nincs is lehetőség a templom fizikai felújítására, legalább a nyáj lelki-szellemi megújulással köszöntse a 200. évfordulót, majd feltette a kérdést, hogy milyen lehetett az élet 200 évvel ezelőtt? Lassabb. Sokkal lassabb. Akkor nyolc év kellett a templom építéséhez, amit ma egy év alatt megoldanának, és máris a garanciális javítások szakaszánál tartanának, mondta Hodálik Pál.

A köszöntők után Roszik Zoltán a legtávolabbról, Ausztráliából indult Európába az 1812-es év összefüggéseinek bogozása során. A nagyon érdekfeszítő előadásban kiderült, hogy minden mindennel összefügg. A legtöbbet Napóleon körül időzött, de 1812 gyakorlatilag róla szólt.

Magyarországon ekkor indult el egy fejlődési folyamat, aminek során a helyünket kerestük a Habsburg Birodalomban, vagy azon kívül és a forradalmakon keresztül vezetett az 1867-es kiegyezéshez ill. a Monarchiához.

A következő előadás október 8-án délután 3 órakor lesz Süveges Gergővel. Az utána következő előadásokat a szombat délelőtti 10 órára tervezi Seidl Ambrus plébános, de ahogy mondta, ember tervez, előadó pedig végez, ez még változhat.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

110918foci

Egy gól és más semmi

110920szoptatas

A mindennapi betevő