in

Korrupció a Balkán határán

111003papanek

111003papanekA közelmúltban volt a vendége városunknak Dr. Papanek Gábor egyetemi tanár, aki előszeretettel és hosszú ideje kutatja a korrupció forrását, ill. annak betömését. Több korrupció-ellens konferenciát szervezett, és a soronkövetkezőt, az ötödiket Szarvason rendezné 2012 májusában. Hogy miért esett a választása a városra? Mert jól megközelíthető vasúton, közúton. Minden relatív. Úgy néz ki, könnyebb ide jönni, mint innen elmenni. A megközelíthetőségen kívül rendezett, szépen karbantartott városnak látja Szarvast, ami még egy strigulát jelentett a kiválasztásnál. Útjára elkísérte Szarvas István is, aki már többször járt nálunk könyvbemutatója és annak utóéletének követése során, és aki polgármesterünkkel, Babák Mihállyal kölcsönös tisztelői egymásnak.

Igény van az ilyen tényfeltáró konferenciákra, de igény lenne a korrupció megszüntetésükre is. Dr. Papanek Gábor szerint a korrupció és a bürokrácia mérete egyenesen arányos. A bürokrácia csökkentésére minden kormányzásra vágyó politikai erő ígéretet tesz, majd hatalomra kerülésükkor mindig el is feledkeznek erről. A jelenleg regnáló második Orbán-kormány hol egyik, hol másik ujját harapva el is kezdte az apparátust csökkenteni, amiről a másik oldalon máris kimutatták, hogy 10%-os bürokrácianövekedést okozott. Már megint minden relatív.

A Szarvason tartandó konferencia előadóinak igazi szaktekintélyeket kívánnak megnyerni, akik közé máris több Szarvashoz kötődő, vagy szarvasi név is felkerült, mint pl. Domokos László, ami nem nagy meglepetés, ill. Dr. Gajdos Róbert, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke. Az ő részvétele abból a szempontból is érdekes lehet, hogy Dr. Papapnek Gábor a közbeszerzési eljárások mintegy 70%-át teszi a korrupció által fertőzöttnek. Egyébként ez a mérték jellemző Európában elfoglalt földrajzi helyzetünkre, ugyanis a statisztikák azt mutatják, hogy Skandinávia felől a Balkán felé haladva nő a korrupció. És ugye ha kiállunk a templomtorony ablakába, attól függően – egyesek szerint függetlenül – hogy merre nézünk, akkor látjuk a Balkán határát.

Vélemény, hozzászólás?

111003kezi

Váratlan vereség a tavalyi bajnoktól

111003nora

Így neveld a gyermeked!